“Руска есен” – камерен концерт в афиша на Бургаската опера

"Руска есен" - камерен концерт в афиша на Бургаската опера

На 16 октомври 2021 година от 19.00 часа на сцената на Държавна опера – Бургас може да се пренесете в приказния свят на руската съкровищница от музика и картини. Това е поредният тематичен концерт на театъра, който разголва душите на артистите. На метри от публиката в абсолютно акустична среда, без микрофони и “химия”, ще чуете рядко изпълняваните песни от източния опус на Римски-Корсаков, песни от Глинка и Рахманинов и разбира се – Чайковски. Интересното е, че концертът е решен, като разходка в музей и галерия.

Зрителите ще се насладят на картини от Врубел, Шишкин, Репин, Воснецов и други руски художници, които ще се проектират на огромен екран с реална резолюция и цветове. Картините са подбрани за всеки романс и ария. За това се грижи младата художничка и дизайнер Диана Авелова, която учи в Париж, но е страстна меломанка и мечтата й да прави костюми за големи театри вече изглежда реална.

Тя е художник и на още един проект “Пътуване във Времето”, който бе приет с изключителен интерес и продължава да се играе. Техническата част е поверена на Димитър Пешев, който е доказан професионалист в тази сфера. За концерта “Руска есен” ще има и ефектно осветление, което ще пренесе публиката атмосферата на Изтока и тайгата… Под фините пръсти на Илиана Тодорова ще звучи музиката, а вокалните партии са разпределени между Мария Цветкова-Маджарова – сопран и Диман Панчев – бас.

В руската култура важните партии са точно за тези гласове. Мистичното и ангелско, приспивно и нежното на сопраното и онова дълбоко тъжно и в същото време страстно звучене на баса. Любопитни ли сте? Заповядайте!

Мария Цветкова – Маджарова

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.