Русия предупреди САЩ за “фатални последици”, ако те позволят на Украйна да използва американски оръжия срещу цели в Русия

Русия предупреди САЩ за "фатални последици", ако те позволят на Украйна да използва американски оръжия срещу цели в Русия

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков днес заяви, че за САЩ може да има “фатални последици”, ако те пренебрегнат предупрежденията на Москва да не позволяват на Украйна да използва оръжия, предоставени от Вашингтон за удари по цели в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Рябков каза това коментирайки решението на президента на САЩ Джо Байдън от миналата седмица да одобри употребата на доставени от САЩ оръжия за удари по цели в Русия, свързани с атаки срещу украинската Харковска област.
“Бих искал да предупредя американските лидери да не допускат грешки в изчисленията, които биха могли да имат фатални последици. По непонятни причини те подценяват сериозността на отговора, който може да получат”, заяви Рябков, цитиран от държавната новинарска агенция РИА Новости.
Той визираше коментари от миналата седмица на руския президент Владимир Путин, който каза, че страните от НАТО си играят с огъня и рискуват по-задълбочен световен конфликт – едно от поредицата предупреждения от страна на Москва относно риска от сериозна ескалация.
“Призовавам тези фигури (в САЩ)… да прекарат част от времето, което те очевидно прекарват в някакви видеоигри, ако се съди по лекотата на подхода им към сериозните въпроси, да отделят време за подробно проучване на казаното от Путин, по-специално на пресконференцията след преговорите в Ташкент”, каза Рябков.
По думите му предупреждението на Путин “е много важно и трябва да се приема с най-високо ниво на сериозност”.
Путин каза, че Западът би бил директно въвлечен във всяка употреба на оръжията му от страна на Украйна за удари във вътрешността на Русия, защото за извършването на подобни атаки ще бъде необходима неговата сателитна, разузнавателна и военна помощ, отбелязва Ройтерс.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица заяви, че НАТО има правото да помага на Украйна да отстоява собственото си право на самозащита и че това не прави НАТО страна в конфликта.
Рябков каза още, че опитите на Киев да взема на прицел руски радарни системи за ранно предупреждение ще бъдат осуетени и че Москва може да отговори асиметрично на подобни стъпки.
Източник от украинското разузнаване миналата седмица каза, че украински дрон е взел на прицел радар с голям обхват дълбоко в територията на Русия, който е част от руската система за ранно предупреждение за ядрени атаки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.