Румен Гашаров и изложбата БРУТО-НЕТО в ГАЛЕРИЯ по ТВ1, 7 февруари 2023 година

Румен-Гашаров-и-изложбата-БРУТО-НЕТО-в-ГАЛЕРИЯ-по-ТВ1,-11-февруари-2023-година

Над 90 творби и знакови произведения

Изложбата „Бруто-нето”, представена в Софийска градска художествена галерия до 12 февруари 2023 г., показва пъстроцветното творчество на Румен Гашаров, като проследява промените в живописта му през годините – от неговите ранни творби, в които реалността вече е поставена под съмнение до добре познатите му знакови и мащабни платна. Експозицията разкрива на публиката и най-вече на младите зрители, тематичния кръг на този ярък творец, в който основно място заема малкият човек. Тема, която последователно защитава и досега в българската живопис.

За 60 години творчески път Румен Гашаров създава значително количество живописни платна, колажи, илюстрации. „Брутото“ в творческото ежедневие на художника стъписва. Това е едно неизменно постоянство – творческо постоянство, в търсенето на нетото – „нетото“ на неговото изкуство. Онова чисто изкуство като есенция на творческата мисъл и вглеждане в многообразието на живота.

В изложбата са включени над 90 творби, сред които и знакови произведения, като „Час пик“ (1979), „Спирка по пътя“ (1966), „София – триптих“ (1989), „Централна гара“ (1987), „Служебен банкет“ (1984), „Синият манекен“ (1986), „Стрелбище“ II и III, „Семейство“ (1967) и др. За пръв път се показват и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа – от спонтанния момент на вдъхновение, скициран набързо, до прецизираните и добре обмислени композиции.

Изложбата стана повод и за присъждането преди дни на годишната Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора на бележития “градски художник” – Румен Гашаров.

Директорът на СГХГ Аделина Филева ще представи изложбата “Бруто-нето” в “Галерия” по ТВ1 – вторник, 7 февруари от 19.30 часа.

Гледайте “Галерия” в ефира на ТV1, Facebook TV1 България, както и на https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.