Ръководителите на институциите на ЕС отправиха обръщения за съзидание в Деня на Европа

Ръководителите на институциите на ЕС отправиха обръщения за съзидание в Деня на Европа
В днешния Ден на Европа отново изразяваме твърдата си решимост да продължим да градим, камък по камък, европейския проект, който ни обединява, написа в социалната мрежа “Екс” председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА.
ЕС е най-вече идея и мечта за единство в Европа, за напредък и по-добър живот за европейците, посочи той във видеообръщение по повод празника.
Днес почитаме виждането на Робер Шуман за единна, мирна и процъфтяваща Европа, заяви в “Екс” председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Почитаме строителите на нашия съюз и онези, които продължават всекидневно го да изграждат. Днес е денят на всички европейци – на мечтателите и строителите. Заедно сме по-силни, добави тя.
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че по повод днешния празник е отново напът за Киев. Обратно в земята на смелите, написа тя в “Екс”. Мецола беше първият ръководител на институция на ЕС, която посети Украйна непосредствено след началото на руското нахлуване преди две години.
Европейците работят за прекратяване на страданието по целия свят и за мир, заяви във видеообръщение върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. ЕС е защитник на честна система на международните отношения, която да осигури справедливо бъдеще за всички, добави той. По неговите думи ЕС е пример за това как довчерашни врагове, воювали с години, се превръщат не само в добри съседи, но и в най-близки приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.