23 септември 2022 година

Румен Радев

РАДЕВ: НЯМА ДА ПРИЗНАЕМ РЕФЕРЕНДУМИ В ЗОНА НА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ РЕДОВЕН КАБИНЕТ, СЧИТА ПРЕЗИДЕНТЪТ

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Референдуми в зона на бойни действия са правен абсурд и България няма да ги признае“.

Това заяви президентът Румен Радев след консултативна среща за последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици, смята държавният глава.

Наред с ескалацията на конфликта растат рисковете за нашия регион, за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряко военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се отбелязват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националният отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса”. посочи Радев.

По думите на президента ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, както и доставките по море. А всичко това ще доведе до следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза.

Държавният глава изрази мнение, че България e критично важно да има парламент и устойчиво редовно правителство.

Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори. Тук е времето да чуем партиите с амбиции да управляват как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение – пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи”, заяви президентът.

Радев заяви още, че България ще подкрепи нови санкции срещу Руската федерация, но паралелно с тях трябва да се търсят активно механизми за минимизиране на риска от тях.

Още по темата гледайте в новинарските емисии на TV1.

 

Автор: Тодор Беленски

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.