Прокурорът на Международния наказателен съд поиска ареста на лидерите на Израел и “Хамас”

Прокурорът на Международния наказателен съд поиска ареста на лидерите на Израел и "Хамас"

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) поиска да бъдат издадени заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и на лидера на Хамас в Газа Яхия Синвар, предаде Медиапул.

Прокурор Карим Хан заяви, че има основателни причини да се смята, че двамата мъже носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството поне от 7 октомври 2023 г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант и политическият лидер на Хамас Исмаил Хания, заедно с военния ръководител на групировката Мохамед Дейф, също са издирвани за арест.

Официални заповеди за арестите към момента все още не са издавани.

Базираният в Хага Международен наказателен съд разследва действията на Израел в окупираните територии през последните три години, а напоследък и действията на Хамас.

Нетаняху неотдавна нарече перспективата висши израелски фигури да влязат в списъка на издирваните от МНС лица “скандал от исторически мащаб”.

В края на април стана известно, че Бенямин Нетаняху, след като се появи информация за началото на разследване на МНС за престъпления в Газа, в които може да е замесен Израел, е поискал от президента на САЩ Джо Байдън да предотврати издаването на заповеди за арест на Международния наказателен съд за израелски служители. Конгресът на САЩ предупреди МНС за ответни мерки, ако заповедите бъдат издадени, и започна да изготвя законодателство за санкции срещу служители на Международния наказателен съд, участващи в “разследвания срещу Съединените щати и техните съюзници“. Нетаняху на свой ред каза, че Израел под негово ръководство няма да позволи “опитите на МНС да подкопае неотменимото право на страната на самоотбрана“.

Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на “Хамас”.

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид нарече решението “катастрофа” и изрази очакване Конгресът на САЩ да обсъди въпроса.

Министърът на военния кабинет на Израел Бени Ганц – политически съперник на Нетаняху, осъди решението на прокурора.

Високопоставеният представител на “Хамас” Сами Абу Зухри на свой ред заяви, че прокурорът на Международния наказателен съд “приравнява жертвата с палача” и окуражава Израел да продължи своята “война на изтребление” в Газа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.