Предизборната треска в евроинституциите придоби формата на атаки срещу Европейската комисия

Предизборната треска в евроинституциите придоби формата на атаки срещу Европейската комисия

Предизборната треска обхвана Европейската комисия, чийто комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон постави под въпрос подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП) за председателя Урсула фон дер Лайен за преизбирането ѝ, посочи “Бръсълс таймс”, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен беше предложена като основен кандидат за председател на Комисията по време на конгреса на ЕНП в Букурещ.

Прогнозите сочат, че ЕНП, обединяваща християндемократически и консервативни партии, ще продължи да бъде най-голямата политическа група в Европейския парламент след изборите през юни, което би гарантирало на Фон дер Лайен получаването на втори мандат.

Бретон, обаче,  вижда нещата по различен начин.

“Въпреки качествата си Урсула фон Лайен се ползва с незначителна подкрепа от своята партия. Ключовият въпрос сега е дали е възможно да се повери европейското управление на ЕНП за още 5 години, общо 25 последователни години. Изглежда, че самата ЕНП няма особена вяра в своя кандидат”, написа в социалните мрежи французинът, принадлежащ към либералното семейство “Обнови Европа”. “Бръсълс таймс” отбелязва, че “Обнови Европа” все още не е определила основните си кандидати.

В Букурещ кандидатурата на Фон дер Лайен спечели с 400 срещу 89 гласа от общо 499. Други кандидати не бяха представени. Бретон сравнява 400-те гласа с числото 801, колкото са делегатите с право на глас. Според ЕНП обаче само 737 делегати са имали право да гласуват за своя водещ кандидат, а 591 са се регистрирали за участие в гласуването.

Думите на Бретон предизвикаха реакция от страна на генералния секретар на ЕНП Танасис Баколас. “Благодарим Ви, комисар Бретон, за интереса Ви към ЕНП и нашия водещ кандидат. Знам, че либералите са обезпокоени от предстоящите европейски избори – без да имат никаква далновидност, никакво послание, никаква релевантност”.

Политическите удари под кръста, поне явно,  между комисарите са рядкост. Според информацията говорител на Комисията е подчертал, че коментарите на Бретон са били лична забележка, а не са направени в качеството му на служител.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.