Пловдив ще бъде ДЖАЗ

Пловдив ще бъде ДЖАЗ

“Когато преди 7 години стартира Plovdiv Jazz Fest, използвахме фразата “Пловдив ще бъде ДЖАЗ”, с ясното съзнание, че любимият ни град сякаш винаги си е бил в това състояние на духа. И тази есен ще има фестивал, след тежка и трудна година след последното издание на фестивала, което се проведе при сложни обстоятелства в разгара на пандемията.”

“Навярно отстрани изглежда, че някак с лекота се случват нещата при нас, но лекотата, както се знае, е трудно постижима и е плод на методичен труд и осъзнато избягване на унинието, което дебне отвсякъде. С радост и с гордост съобщавам, че Пловдив Джаз Фест ще се проведе тази година от 29 до 31 октомври в ДК ”Борис Христов”, всяка една вечер започва в 20.00 часа.

Каня ви и знам, че отново ще бъде празник на духа и любовта към музиката! Ще открием със специално продуцирания от фестивала проект, който препраща към първата година и който се нарича “Четири млади дами пеят джаз” като ще чуете гласовете на четири изключителни млади певици, вдъхновени от естетиката на джаза. Те ще пеят ретро песни от стари черно-бели американски филми, претворени и преосмислени през аранжиментите на маестро Васил Спасов.

А момичетата са фантастични млади дами: Велека Цанкова, Edit Unjian, Мирослава Тодорова и Elena Vselena Sirakova! Втората вечер ще чуете виртуозния барабанист, четирикратен носител на Грами – Антонио Санчес и неговата група. Редом с него ще бъде и изключителната певица Тана Алекса, чийто нов албум бе номиниран с Грами тази година за най-добър вокален джаз албум. Ще чуете пиеси от прословутия метежен албум на Санчес “Bad Hombre”. Третата вечер е гала концертът на Брад Мелдау трио с Лари Гренадиър и Джеф Балард!

Излишно е да казвам колко важен концерт е този за нас и че Мелдау е носител на Грами миналата година за също така бунтарския си албум “Finding Gabriel” от 2019. Не мога да скрия, че това е любимият ми пианист, а музиката му е била утешител за мен в какви ли не ситуации. Пропитото с духовни дълбини творчество на Мелдау ми открива често вдъхновяващите истини, че изкуството е над егото, че всички ние, които също се опитваме да творим някак, сме чираци на Музиката и на Бог. Ще има още съпътстващи събития и разговори, тъй че чакам с нетърпение циганското лято и края на октомври!”

Мирослава Кацарова, организатор и директор на Plovdiv Jazz Fest.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.