Отбранителният пакт между Русия и Северна Корея показва сближаване на авторитарните режими

Отбранителният пакт между Русия и Северна Корея показва сближаване на авторитарните режими

“Новият отбранителен пакт на Русия със Северна Корея показва все по-голямо сближаване между авторитарните режими и подчертава важността демокрациите да се представят с единен фронт”, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс, цитирана от Медиапул.

Руският президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун подписаха споразумение за стратегическо партньорство и взаимна отбрана.

Русия и КНДР ще си оказват помощ в случай на агресия срещу една от страните, заяви Путин след посещението си в Пхенян.

Съгласно договора двете страни ще си сътрудничат и в областта на космоса, ядрената енергетика за граждански цели, изкуствения интелект и високите технологии и ще развиват двустранното икономическо сътрудничество. Двете страни ще се стремят да увеличат търговския обмен, поясняват от южнокорейската агенция КЦТА.

Столтенберг заяви, че Северна Корея е предоставила “огромно количество боеприпаси” на Русия, докато Китай, така и Иран са подкрепили военно Москва в нейната война срещу Украйна.

“Трябва да сме наясно, че авторитарните сили се съюзяват все повече и повече. Те се подкрепят взаимно по начин, по който ние не сме виждали досега”, каза той по време дискусия по време на официално посещение в Отава.

“В момент, в който авторитарни режими, като Северна Корея, Китай, Иран, Русия, стават все по-сплотени, е важно да се обединим като държави, които вярват в свободата и демокрация”, заяви генералният секретар на Алианса.

Нарастващата близост между Русия и други азиатски страни означава, че е още по-важно НАТО да работи със съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион и това е причината лидерите от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея да са поканени на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец.

Столтенберг също така заяви, че очаква Канада да изпълни изискванията на НАТО да изразходва 2 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Либералното правителство на Канада, което вложи милиарди в социални програми, изразходва само 1,37% от БВП за военни цели. През април то публикува план за достигане на 1,76% до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.