Около 40 световни лидери ще участват в мирната конференция за Украйна, заяви швейцарският президент Виола Амхерд

Около 40 световни лидери ще участват в мирната конференция за Украйна, заяви швейцарският президент Виола Амхерд

Около четиридесет световни лидери ще участват в мирната конференция за Украйна, която ще се проведе следващия уикенд в швейцарски планински курорт, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Швейцарското правителство, което организира разговорите в луксозния планински курорт Бюргенщок, разположен на планински хребет на езерото Люцерн, заяви, че на срещата на върха са били поканени общо около 160 президенти и министър-председатели.

Около 40 държави ще бъдат официално представени на по-ниско равнище, заяви днес в Берн швейцарският президент Виола Амхерд. На срещата на върха ще участват и представители на ООН и други международни организации.

Русия не бе поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на швейцарското правителството се казва, че срещата ще има за цел “съвместно да определи пътна карта” за това как да се включат както Москва, така и Киев в бъдещия мирен процес.

През януари Швейцария се съгласи да бъде домакин на срещата на върха по молба на украинския президент Володимир Зеленски и положи усилия да събере подкрепа сред държавите, които имат по-добри отношения с Москва, отколкото водещите водещите западни сили.

Швейцарско правителство, което заема неутрална позиция по отношение на конфликта в Украйна, обяви срещата на върха за “мирна конференция”. Не се очаква обаче постигането на мирно споразумение между враждуващите страни, не на последно място поради факта, че Русия няма да вземе участие в събитието. Китай, както и други страни, които са в близки отношения с Москва, също няма да бъдат част от мирната конференция, отбелязва агенцията.

Кремъл отхвърли срещата като пропагандно мероприятие на Запада. Въпреки това дипломатите и швейцарското правителство смятат, че тя може да послужи като основа за по-нататъшни разговори, в които евентуално може да се включи и Русия.

По-рано днес швейцарският министър на външните работи Иняцио Касис заяви, че по време на срещата на върха ще бъдат обсъдени въпроси от широк международен интерес, като необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването, както и хуманитарните въпроси, в това число и военнопленниците.

Редица лидери ще отпътуват за Швейцария веднага след срещата на върха на Групата на седемте държави с най-развити икономики в света (Г-7), която тази година ще се проведе в Италия на 13-15 юни. Сред тях ще бъде и германският канцлер Олаф Шолц. Президентът на Съединените щати Джо Байдън обаче няма да участва и ще изпрати вицепрезидентката Камала Харис. Очаква се Зеленски също да вземе участие в срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.