Нов симфоничен оркестър открива 30-ия си сезон със световната премиера на симфония от Васил Казанджиев

Нов симфоничен оркестър открива 30-ия си сезон със световната премиера на симфония от Васил Казанджиев

Творческата личност на композитора, диригента, педагога ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ /р. 1934/ е силно впечатляваща. Заслугите му като дългогодишен диригент на ансамбъл “Софийски солисти” и на Симфоничния оркестърна БНР са несъмнени; в репертоара му равностойно присъстват традиция и съвременност, български и чужди заглавия от бароковата епоха и до музиката на ХХ век. Като композитор не робува на абстрактни теории или квазидоктрини.

В този смисъл достатъчно е да се съпоставят Симфония №3 (“В памет на баща ми”) и Симфония №4 (“Нирвана”) за хор и оркестър; или “Живите икони” (“Възхвала на Софийската крипта”) за камерен оркестър, “Празнична музика” (“Псалми и ритуали”) за струнен оркестър и “Poco a poco” за ударни инструменти и орган. Със своето огромно творчество днес акад. проф. Васил Казанджиев е олицетворение на “стръмния” драматичен, но и завладяващо талантлив път на българската музикална култура през последните около седем десетилетия.

В програмата ще чуете:
ЙОХАНЕС БРАМС – Трагична увертюра.
ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ – Концерт за цигулка и оркестър №5, К. 219.
солист ВЕСЕЛИН ГЕЛЕВ, концертмайстор на Лондонски филхармоничен оркестър.
ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ Симфония №8 /СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА/.

Герган Ценов е основател и музикален директор на Камерен ансамбъл “Ценов” в Ню Йорк. Основната мисия на 13-членния струнен ансамбъл е да представя и популяризира българската класическа музика. Само за по-малко от две години от създаването на ансамбъла в самото сърце на нюйоркския Манхатън своята американска премиера получиха едни от най-значимите творби на композиторите Любомир Пипков, Александър Райчев, Лазар Николов, Симеон Пиронков, Иван Спасов и Васил Казанджиев.

В САЩ, където Герган Ценов живее и работи от 1999 година насам, той е изпълнявал с Филхармоничния оркестър на Орландо, Филхармонията на Масапикуа, New Amsterdam Symphony Orchestra, Broadway Bach Ensemble, Detroit Civic Orchestra и Младежкия оркестър на Филаделфия. Герган Ценов е изнасял концерти в Кенеди Център (Вашингтон), Карнеги Хол (Ню Йорк) и Линкълн Център (Ню Йорк). Носител е на Наградата на Международната академия за изкуства и на Наградата на Фондация “Отворено общество” за своите постижения в областта на музиката. Той също таке е бил два пъти носител на стипендията на името на Бруно Валтер.

Цигуларят Веселин Гелев е назначен за трети концертмайстор на Лондонския филхармоничен оркестър през 2007 година. Преди това е бил концертмайстор на филхармоничния оркестър в Ню Хейвън, Кънектикът, както и на Фестивален оркестър – Сполето, Италия. Концертира често като гост-концертмайстор на редица европейски оркестри, като оркестъра на Санта Чечилия в Рим, Камерен оркестър „Малер”, оркестъра на Дойче Опер – Берлин, оркестъра на МДР – Лайпциг, Кралски филхармоничен оркестър – Лондон, Национален оркестър на Уелс – Кардиф и Кралския шотландски филхармоничен оркестър – Глазгоу.

Като първи цигулар на Абсолют Ансамбъл, създаден от диригента Кристиян Ярви, Веселин е записал редица дискове и концертира из Америка, Европа, Азия и Австралия, в сътрудничество с такива музиканти като Горан Брегович, Пакито д’Ривера, Джо Завинул и Л. Субраманиам.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.