НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство е мотото на протест на „Денят на бащата 2023“

На 26-ти декември, 11 часа, на площад “Независимост”, на Денят на бащата ще се проведе протест от страна на фондация "За споделено родителство", който ще акцентира върху важността на ролята и задълженията на и двата пола в семейните отношения.

Фондация „За споделено родителство“ с призив за промени в Семейния кодекс

 На 26-ти декември, 11 часа, на пл

ощад “Независимост”, на Денят на бащата ще се проведе протест от страна на фондация “За споделено родителство”, който ще акцентира върху важността на ролята и задълженията на и двата пола в семейните отношения. Споделеното родителство е най-добрият начин да се запазят добрите отношенията между разделената родителска двойка и да се съхрани емоционалната връзка с детето и от двамата родителя.

Протестът е планиран да се проведе на 26-ти декември от 11:00 ч. на площад „Независимост“ пред сградата на Парламента. Датата се явява символична за инициативата – празникът на св. Свети Йосиф Обручник или Денят на бащата по православния календар. Изборът на тази дата не е случаен, тъй като инициативата се фокусира върху необходимостта от въвеждане на оборима презумпция в българското законодателство, която да подкрепя присъствието на майката, но и да акцентира върху това колко е важна ролята на бащата за родителския принос, предотвратяваща обезбащиняването на децата. Протестът ще бъде ръководен под мотото на Фондацията – “Не” на родителското отчуждение и “Да” на споделеното родителство“, привличайки вниманието върху необходимостта от затвърждаването на равните права на родителите.

Основният учредител на Фондацията “За споделено родителство” е Слави Несторов - българинът, изкачил връх Еверест.
Основният учредител на Фондацията “За споделено родителство” е Слави Несторов – българинът, изкачил връх Еверест.

Основният учредител на Фондацията “За споделено родителство” е Слави Несторов – българинът, изкачил връх Еверест. По темата за инициативата неговият съмишленик адвокатът Пламен Борисов  споделя: “Споделеното родителство е реална политика за равноправието на половете. То дава шанс на майката да има време освен да бъде майка, също да е и дама, професионалист, да има лично време и да се ползва от всички предимства на съвременния живот. Споделеното родителство дава шанс и на бащата да бъде истински присъстващ родител в живота на детето си, а не просто неделен татко. Искаме споделено родителство, което дава място в живота на детето и за майката и за бащата.“

Това не е първият протест от страна на фондация „За споделено родителство“, като тазгодишното събитие е планирано да даде старт на поредица от бъдещи инициативи, включително протести, дебати, конференции с учени и разяснителни кампании, с цел привличане на внимание и подкрепа за въвеждането на реформата “Споделено родителство”. Дейностите на Фондацията са насочени към стимулиране на общественото мнение по този въпрос и изграждане на подкрепяща общност в дългосрочен план. Във връзка с предстоящите дейности, Пламен Борисов отправя призив към всички бащи: „Бащите трябва да знаят, че децата им имат нужда от тяхното присъствие в живота им и да имат куража и търпението да се борят за това присъствие, ако се наложи.

Според статистика от Швейцария, където споделеното родителство се практикува от 80-те години на 20 век, децата в неразделени семейства са най-добре отглеждани.
Според статистика от Швейцария, където споделеното родителство се практикува от 80-те години на 20 век, децата в неразделени семейства са най-добре отглеждани.

 

Според статистика от Швейцария, където споделеното родителство се практикува от 80-те години на 20 век, децата в неразделени семейства са най-добре отглеждани. Второ място

заемат децата, чиито родители практикуват споделено родителство, а на последно – децата с родителите, които не поддържат контакт помежду си. Споделеното родителство не само може да предостави решение на конфликтите между родителите, но и да спомогне значително намаляването на броя на разводите в дългосрочен план.

Към момента сегашната масова практика в България е такава, при която майката е постоянен родител, а бащата – родител през почивните дни. Въвеждането на реформата “Споделено родителство” в българското законодателство би означавало стъпка към промяна в Конституцията, както и поемане на отговорност от бащата. Това нововъведение подкрепя присъствието на майката, но и да акцентира върху важността от бащинското присъствие и неговия родителския принос.

Протестът на 26 декември, от 11:00 ч. на площад „Независимост“ пред сградата на Парламента, ще даде възможност на всеки да изрази своята решителност и позиция в подкрепа на мотото на инициативата, а именно да каже: “Не” на родителското отчуждение и “Да” на споделеното родителство. 

Актуални новини за събитието и инициативата може да следите в социалните мрежи на Фондацията: https://www.facebook.com/zaspodelenoroditelstvo, както и на страницата на самото събитие: https://www.facebook.com/events/844021590844702/?locale=bg_BG

За връзка с медиите:

Десислава Авджиева: d.avdjieva@alternative.bg

Телефон за контакт: 0887 25 4317

ПР Фондация “Споделено родителство”

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.