Над 500 българи искат евакуация

Над 500 българи искат евакуация

По данни от 14.30ч. 363 български граждани от Киев и около 150 от Одеса са поискали евакуация от Украйна, съобщиха от Министерството на външните работи. Извеждането на хората трябва да стане с 4 автобуса от Киев и 3 от Одеса. В посолството ни в Киев има настанени вече 4-ма души, които желаят евакуация.

Ирена Димитрова заместник министър МВнР: „Не са пряко заплашени, тъй като няма стратегически обекти наблизо и в момента не се очакват ракетни удари. Има опасение от цивилното население от силови групировки и от различни други заплахи, които са на място. Така че, сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, след като се окаже необходимото съдействие на всичките български граждани, които биха имали нужда. “

От министерството обясниха, че имат затруднения, защото в Киев официалните власти не функционират, няма органи, с които да се комуникира. Работи се в сътрудничество с партньорски държави за помощ за извеждането и на украинци от български произход. На гражданите, които са без документ за самоличност се издават временни паспорти, за да могат да се приберат. От ситуационния център на министерството обясниха, че ако сред пристигащите има бежанци, те ще бъдат поети от Държавната агенция за бежанци.

 

Автор: Григори Недялков

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.