“МузикАртисимо Фест” представя знаменитите Яна Дешкова и Катя Сканави

МузикАртисимо Фест представя знаменитите Яна Дешкова и Катя Сканави

Знаменитите Яна Дешкова и Катя Сканави пристигат в България за участието си в III Международен фестивал “МузикАртисимо Фест”. Концертът ще се проведе в Голямата зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” на 20 октомври от 19 ч. Фондация Музикартисимо подарява това голямо събитие с вход свободен на своята вярна публика. 

Цигуларката Яна Дешкова започва заниманията си с музика в музикалното училище „Панайот Пипков” – Плевен, в класа на Благородна Танева. Следващи учители и вдъхновители на младата цигуларка са Ифра Нийман и Минчо Минчев, както и Квартет „Мелос”.Първите концертни изяви на Яна Дешкова са още на 7-годишна възраст. Талантливата инструменталистка е отличена с множество награди от национални и международни конкурси, сред които Първа награда на „Родолфо Липицер” в Италия. Има записи във фондовете на БНР, RAI -3, Радио Франкфурт, както и дискове за Датската звукозаписна компания „Da Capo”. Носител е на наградата за изключителен принос в музиката на регион Северна Ютландия – Дания. Яна Дешкова е многостранен музикант с интерес към различните стилове в музиката. Свирила е в Бароковия ансамбъл „Нов Консорт”- Лондон, както и с музиканти от ранга на Лорънс Пауър, Франсоа Льольо, Ромен Гариу, Михала Петри. Наскоро Датската телевизия ТВ-2 я избира за участник в предаването „Животът ти е песен”, където в един от 11-те епизода зрителите могат да се запознаят с нея като интересна личност в културния живот на региона. Във филма е включена и песента-портрет, написана специално за Яна от известен датски певец. Яна Дешкова е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг в Дания и е основател на ансамбъл ContiNEO.

Пианистката Катя Сканави  става лауреат на конкурса Маргьорит Лонг – Жак Тибо в Париж на 18- годишна възраст. Още в началото на кариерата си печели награди от конкурсите Van Cliburn във Форт Уърт и Grand Prix Maria Callas в Атина. Еднакво активна като солист и партньор в камерната музика, тя се изявява по целия свят с диригенти като Джеймс Конлон, Курт Мазур, сър Йехуди Менухин, Яп ван Зведен и мн. др. Тя си сътрудничи с прочути оркестри като DSO Berlin, Salzburg Camerata, Kremerata Baltica, Orchester National de France, симфоничните оркестри на Синсинати, Далас, Индианаполис, Сан Франциско и Токио, Русия и мн. др. Изнасяла е рецитали в Амстердам, Лондон, Мадрид, Виена и Ню Йорк. Юрий Башмет, Гидон Кремер, Леонидас Кавакос и редица други знаменитости си партнират с Катя Сканави в концертни дуетни изпълнения и записи. Широкият репертоар на пианистката варира от епохата на барока, през романтизма до сътрудничество със съвременни композитори. Работила е с Арво Пярт, Алфред Шнитке, Йорг Видман, Карл Вайн и Джон Кориляно. Дискографията й включва рецитал с музика на Шопен на лейбъла Pro Piano, избран от списание Gramophone за запис на месеца. Най-новият й концертен запис с Брюкселската филхармония е “Рапсодия по тема от Паганини” и Първия клавирен концерт на Рахманинов. Предпочитайки концертната атмосфера пред студийната, много от рециталите на Сканави на живо са издадени от лейбъла Lyrinx и печелят възторга на критиката. Интересувайки се от междужанрово сътрудничество, Катя Сканави е участвала в създаването на театрални произведения, съчетаващи поезия, музика, видео прожекции и танц. Катя Сканави започва музикалното си обучение в Москва, в училището за надарени деца „Гнесин” при Татяна Зеликман и на 12-годишна възраст дебютира в Голямата зала на Московската консерватория „Чайковски” с Концерт №3 на Кабалевски под палката на композитора. 

Катя Сканави е член на журито на реномирания клавирен конкурс “Ван Клайбърн” в САЩ.

Концертът се осъществява с подкрепата на фондация “Музикартисимо” и НФК – Програма “Мобилност” в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.