“Москва-Черьомушки” – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР, 2 юли 19.00 часа

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР, 2 юли 19.00 часа

Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно ще закрие концертния сезон на 2 юли от 19.00 ч. в зала „България“. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарни руски спектакли – “Хамлет” и оперетата “Москва-Черьомушки” (българска премиера). В допълнение към това – Симфония концертанте за виолончело и оркестър на Сергей Прокофиев със солист Александър Сомов.

“Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме принудени да я отложим. Музиката на Шостакович е толкова искряща, ярка и необикновена, че за нея не подхождат стандартни определения. Представете си, че в един магазин гръмват едновременно всички бутилки шампанско!” “Москва-Черьомушки” е единствената оперета на Дмитрий Шостакович.

Създава я през 1958 г. в недългия период на “стопяване” в СССР след смъртта на Сталин. Сюжетът е невероятен – няколко млади хора не могат да влязат в новия си апартамент, заради рушвети на чиновниците. На финала, доброто побеждава, чиновниците стават метачи, а героите празнуват своята победа. Ясно е, че подобна история не би могла да се възприеме насериозно. Така възниква една от най-веселите музикални пародии. В нея безупречно се съединяват тънкият вкус и острият хумор – Шостакович пресъздава цитати от Чайковски, руския фолклор и популярни съветски песни, най-известната от които е “Подмосковски вечери”.

Вечерта ще открие творба на друг руски гений – Симфония концертанте за виолончело и оркестър на Сергей Прокофиев. Това произведение рядко звучи на сцената заради сложността на партитурата и е сериозно предизвикателство за солиста и оркестъра. Солист ще бъде един от най-добрите български виолончелисти – блестящият Александър Сомов. Още на 15 прави своя дебют на сцена, след което следват победи в няколко национални конкурса.

Завършва Guildhall School със златен медал. Сомов е носител на редица европейски и международни награди. Свири със Лондонска филхармония, Лондонски симфоничен оркестър, Хале оркестър (Манчестър), Английски камерен оркестър, SWR, Northern Sinfonia (Великобритания), Stadtkapelle Achern (Германия), както и с повечето оркестри в България. Сомов е на поста Violoncelle Super-soliste на Филхармоничен оркестър Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория.

По източници от БНР.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.