Медицинският хеликоптер с първа мисия

Медицинският хеликоптер с първа мисия

Медицинският хеликоптер извърши във вторник своята първа мисия по спешен превоз на пациент в тежко състояние от многопрофилната болница в Шумен до болничното вертолетно летище на столичната болница “Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия, информират от Медиапул .
Към първата спасителна мисия се пристъпи след поредица от тренировъчни полети на хеликоптера, който пристигна у нас на 1 февруари. Спешният медицински екип е включвал д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев.
Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.
След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от “Леонардо” за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.
През 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.