23 септември 2022 година

Иван Кондов

МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА ЩЕ СА НАЙ-МНОГО В ТУРЦИЯ

ДАННИТЕ ИЗНЕСОХА ОТ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

Безпрецедентен е броят на машините, с които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори – 539, с повече от 120 машини от изборите през ноември миналата година. Най-големият брой машини, които са изпратени в една държава в чужбина, е 220 машини в Република Турция. Там в 112 секции ще се гласува машинно.

Това обявиха на брифинг от външно министерство по повод предстоящия вот.

“Процесът по организацията на изборите в чужбина върви много добре, почти всички бюлетини вече са изпратени и получени в задграничните ни представителства, където те се проверяват и се организира тяхното доставяне до съответните секционни избирателни комисии, заяви постоянният секретар на външното ни министерство Иван Кондов.

Кондов добави, че методическите указания и обучителните материали вече са приети от ЦИК и посъветва всички да се запознаят с тях.

В понеделник Централната избирателна комисия ще проведе обучение в Министерството на външните работи на 400 представители на ведомството, обясни зам.-председателят на Работна група „Избори“ към министерството Калин Анастасов.

“Въпреки огромната работа, която имаме като ангажимент по организацията на изпращането на бюлетините, книжата и машините, МВнР се опитва да продължава да бъде активно в помощта си към българските общности зад граница и ще изпратим допълнително и българска литература за нашите общности в Европа и на Балканите, посочи Атанасов.

От външно министерство обясниха, че страната ни се затруднява да помогне на Северна Македония по начина, по който тя иска, тъй като бихме нарушили регулаторната си рамка и европейските регламенти. Все пак външното министерство търси съобразен с европейските изисквания начин, за да окаже помощ на съседната ни държава.

 

Автор: Тодор Беленски

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.