Маестро Йордан Дафов ще дирижира Симфоничен концерт в Бургаската опера

Маестро Йордан Дафов застава ще дирижира Симфоничен концерт в Бургаската опера

Поредното събитие на Държавна опера – Бургас за февруари е концерт, който заслужава вниманието на почитателите на симфоничната музика. Под палката на изтъкнатия диригент Йордан Дафов, който преди дни навърши достолепната възраст от 84 години, ще бъде представена разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус, на Симфоничния концерт на 22 февруари, четвъртък, от 19 часа в залата на Бургаската опера. Доайенът в българското културно пространство маестро Дафов е зареден с неизчерпаема творческа енергия и да продължава да бъде еталон за класа. Всяко музикално събитие под неговата палката се превръща в незабравимо естетическо преживяване. Солист на оркестъра на Бургаската опера на концерта в четвъртък ще бъде пианистката Лилия Жекова, която, освен концертиращ музикант, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл „Силуети“. По покана на БНР ансамбълът представи България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния „Euroradio Christmas Music Day“. От 2016 г. Лилия Жекова работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, от 2020 г. е носител на научната степен „доктор“.
Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта на 22 февруари ще бъде Ваня Златева.
В концертната програма са включени знакови произведения из класическата музикална съкровищница за симфоничен оркестър: „Дивертимемто“ в си-бемол мажор, КV 137 от Волфганг Амадеус Моцарт – една изящна музикална миниатюра, носеща финеса и класическата Моцартова елегантност, Симфония №2 в ре мажор от друг велик представител на Виенската класическа школа – Лудвиг ван Бетовен.
В концертната програма в четвъртък ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, КV 466 от В. А. Моцарт.
Симфоничният концерт ще се състои в залата на Държавна опера – Бургас.
Билети за концерта – на касата на Операта, каса “Часовника” /работи и в събота/, в мрежите на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1406664/performance.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.