Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври 2021 година

Легендата Владимир Федосеев дирижира Софийската филхармония на 7 октомври 2021 година

Легендарният руски диригент Владимир Федосеев – главен диригент на Болшой симфоничен оркестър, ще води Софийската филхармония на 7 октомври. В програмата ще звучат творби от Чайковски и Шор. Солист в концерта е виртуозната пианистка Александра Масалева. От дебюта си през 1971 година до днес Владимир Федосеев е сред диригентите с най-голямо влияние.

От 1974 година до наши дни той е художествен ръководител и главен диригент на Държавния академичен Болшой симфоничен оркестър. През тези години той е изградил специфичен разпознаваем стил на оркестъра, който му е донесъл международна слава. „При Владимир Федосеев успехът идва по най-естествен начин като при човек с изключителна дарба, който е направил толкова много за голямата музика и има наистина съзидателен живот” – пише за него композиторът Борис Чайковски. Диригентският репертоар на Владимир Федосеев включва произведения от различни епохи – от ранна музика до произведения на съвременни композитори.

През 80-те и 90-те години Федосеев е представил в концертно изпълнение в зала „Плейел” в Париж оперите „Евгений Онегин” на Чайковски, „Снежанка” на Римски-Корсаков и „Алеко” на Рахманинов. Дирижирал е Вердиевия Реквием със Световния фестивален хор и изключителните солисти Карол Ванес, Флорънс Куивар, Лучано Павароти и Роберто Скандюци в Осло, Стокхолм и Мюнхен. И днес Федосеев продължава сътрудничеството си с най-добрите театри. През 2015 и 2016 дирижира в Миланската Скала новите продукции на „Лешникотрошачката” (хореография на Начо Дуато) и „Спящата красавица” (хореограф Алексей Ратмански) на Чайковски.

През 2017 дирижира премиерата на „Турандот” на Пучини в Опера „Хеликон“ в Москва, където е поканен след това за музикален директор на театъра. Името на Владимир Федосеев се свързва и с много оркестри по света. Той е бил първият гост-диригент на Филхармоничния оркестър на Токио от 2000, гост-диригент на Баварския Радиосимфоничен оркестър в Мюнхен, Филхармоничния оркестър на Радио Франс в Париж, оркестрите в Щутгарт, Есен, Кливланд и Питсбърг. Между 1997 и 2006 е бил главен диригент на Виенския симфоничен оркестър и това десетилетие е отбелязано с триумфални турнета в Централна Европа, Япония, Китай и Филипините, както и с цикъла „Всички симфонични творби на Бетовен”, завършил на 1 януари 2000 с изпълнение на „Миса Солемнис“.

Награден е с ордени „За заслуги пред отечеството“ I, II, III и IV степени (2018, 2005, 2002, 1996), Почест (2013), Медал Пушкин (1999), Украинският орден за заслуги (1999) и почетен знак “За заслуги в Република Австрия” (1996).

Програмата на вечерта:
Пьотър Илич Чайковски – Три фрагмента из оп. “Евгений Онегин”.
Алексей Шор – “Пътепис” за пиано и оркестър.
Пьотър Илич Чайковски – Симфония №6 “Патетична” в си минор, оп.74.

Билети – на касата на зала „България“ и в Ивентим на този линк.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.