“Концерти с дрескод за деца” на “София квартет” вече и в Интернет

Концерти с дрескод за деца на София квартет вече и в Интернет

Проектът „Концерти с дрескод за деца“ на „София квартет“, който вече 2 години реализира серии от безплатни спектакли за деца и родители, сменя формата си. Историите на великите композитори ще оживеят с помощта на видеоклипове, които ще бъдат разпространени във всички детски градини на територията на София и публикувани за безплатно гледане на официалния YouTube канал на квартета (Sofia Quartet).

Накратко: 5 видеоклипа за 5 композитори с авторски сценарии, професионален актьор и музикални изпълнения на най-елитния български камерен състав. „Концерти с дрескод за деца: дигитално“ си поставя за цел да възпита ново поколение публика в полза на класическата музика, като създаде културни продукти, с атрактивно за детската аудитория съдържание. Зад концепцията на проекта стои каузата на „София квартет“ да постави основите на ранното музикално образование в България.

Проектът се фокусира върху скъсяване на дистанцията между класическата музика и детската аудитория, като я представя в нова атрактивна и бляскава страна. „Концерти с дрескод за деца: дигитално“ цели да създаде интерес и любов към класическата музика, да изгради познания за инструментите, за характерните им особености, за велики композитори, и за етикета. И още – да създаде продукт с високо културно съдържание, подходящ за целевата група. През изминалите 2 години, иновативната концепция на проекта „Концерти с дрескод за деца“, доказа успешното включване на детската аудитория в културното събитие. В събитията на живо децата не бяха зрители, а активни участници.

Интересното съдържание, подчинено на детския език и красивата музика, и в дигиталната версия ще способстват за реализирането на целта, а именно – образоване чрез забавление. Коронакризата, причина за смяната на формата на проекта – от реална в дигитална среда, предложи начин за разширяване на аудиторията чрез създаване на дигитално съдържание и разпространение на историите и музиката на Хайдн, Моцарт, Шуберт, Бетовен и Менделсон в 278 общински детски градини в София и над 44 000 деца, до които ще достигне културният продукт. Първият от серията клипове, посветен на бащата на струнния квартет Франц Йозеф Хайдн, е вече достъпен – https://www.youtube.com/watch?v=24bs3yVk874.

Продуцент на проекта е Фондация за българска литература, а финансирането идва от Програма „Култура“ на Столична община.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.