Концертът „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР на 18 юни 2021 година ще звучи на 4 континента

Концертът „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР на 18 юни 2021 година

Концертът „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще се излъчва от Глобалния медиен алианс „Еврорадио“ в Европа, Азия и Америка. Като дългогодишен партньор на БНР, TV1 е поканена да заснеме концерта и той ще бъде включен в богатата музикална програма, която предлага на зрителите си единствената частна телевизия с отношение към класическата музика и съвременното българско изкуство.

Милиони слушатели ще чуят концерта, който столичната публика ще слуша на 18 юни от 19.00 ч. в зала „България“. За меломаните от цял свят Радиосимфониците ще изпълнят емблематичните рапсодии на българските класици. „Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите“, казва маестро Марк Кадин: „Бих го сравнил с мощен витаминен и музикален заряд, необходим за всеки. Чака ни ярка, разпалваща и както винаги особена програма – само рапсодии, знаменити и неизвестни, прекрасни и любими.“

Музикалната география на програмата включва Унгарска рапсодия № 14 на създателя на този уникален жанр Ференц Лист, Румънска рапсодия №1 на Джордже Енеску и Рапсодия на Клод Дебюси, в която ще солира един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. Радиосимфониците ще изпълнят знаковата “Рапсодия” на Веселин Стоянов. Кулминацията на вечерта ще бъде „Вардар“ на Панчо Владигеров – едно от най-популярните и изпълнявани български произведения у нас и в чужбина.

Олга Бузина

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.