Камерен ансамбъл “Силуети” представя „Квартет за края на времето” от Оливие Месиен

Камерен ансамбъл "Силуети" представя „Квартет за края на времето” от Оливие Месиен

Един миг от Вечността в един концерт. Всяка среща с „Квартет за края на времето” е събитие. Това е едно необикновено произведение, написано и изпълнено през мрачните военни години – на 15 януари 1941 г. в концентрационния лагер за френски интелектуалци, сред които и Оливие Месиен. И днес, 80 години по-късно то продължава да е актуално… Дълбоко затрогваща творба, вдъхновена от текст от десета глава на „Откровението на Йоан”, описваща края на света.

Странно вълнуващата музика извисява слушателите, като ги извежда далеч от ежедневните грижи, доближава ги до свят, изпълнен със Светлина и Любов.

През драматичната 1939 година Месиен е известен църковен органист в Париж, но след обявяване на войната е мобилизиран и скоро след това попада в концентрационен лагер. Там пише „Квартет за края на времето”, което, според композитора, било начин „да избягаш от снега, от войната, от пленничеството и от самия себе си.“ Премиерата е била на 15 януари 1941 г. при –30 градуса пред аудитория от 5000 затворника, а Месиен казва: „Никога друг път не са слушали музиката ми с такова внимание и разбиране“.

Вече десет години „Квартет за края на времето” заема важно място в репертоара на Камерен ансамбъл „Силуети“:

Калина Митева – цигулка
Габриела Калоянова – виолончело
Лилия Жекова – пиано
Кристиян Калоянов – кларинет
Музикантите са подготвили един извисяващ концерт-спектакъл със специалното участие на Ицко Финци, чийто глас ще оживи словото на композитора.

Бъдете с талантливите музиканти на 26 ноември от 19 ч. в залата на Сити Марк Арт Център, за да усетите Вечността чрез тайнството на музиката на Оливие Месиен.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.