Калин Стоянов: Продължава тенденцията за намаляване на миграционния натиск към България

Калин Стоянов: Продължава тенденцията за намаляване на миграционния натиск към България

Продължава трайната тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. От началото на тази година до момента незаконно опитали да преминат българо-турската границата са около 12 000 лица от трети страни. За същия период на миналата година това са 42 000. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов преди откриването на събитието „Сигурна зона за непридружени деца” в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, предаде БТА.
По думите му има много по-малко задържани във вътрешността на страната. „Положението е изключително спокойно. Центровете, които са на Министерството на вътрешните работи са със запълнен капацитет не повече от 25%“, добави Стоянов.
Вътрешният министър обясни, че е трудно да се установи дали едно лице е пълнолетно, или не е, тъй като отговорността впоследствие е различна. Той даде пример с инцидента, станал миналата година, при който двама полицаи загинаха в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти.
В отговор на въпрос за това как се установява едно лице дали е пълнолетно или не в момента, в който то вече е преминало границата на България, служебният министър обясни: „Това установяване става благодарение на доброто взаимодействие с всички партньорски служби, от които идва най-много информация. Има си методи и способи, които ние спазваме и протокол, който води до крайния резултат, а именно да докажем, че лицето е било непълнолетно“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.