Израелски удар по иранското консулство в Дамаск

Израелски удар по иранското консулство в Дамаск
Израелски изтребители вчера атакуваха сграда на иранската дипломатическа мисия в Сирия, като при нападението бяха убити трима ирански генерали и четирима офицери. Опасенията, че отговорът на Иран може да доведе до разрастване на войната в Близкия изток, днес заемат централно място в западния печат, предаде БТА.
В. “Ню Йорк таймс” пише, че убитите ирански военни са ръководели тайните операции на Иран в Близкия изток. При удара са загинали трима генерали от елитните сили “Кудс” към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и още четирима офицери. Един от тях е Реза Сахеди, старши командир в “Кудс”, който е ръководил тайните им военни операции в Сирия и Ливан. Загинал е и заместникът му – генерал Мохамед Хади Хаджриахими, както и генерал Хосейн Аман Алахи, който е отговарял за военните операции на “Кудс” в региона.
Според двама представители на КГИР въздушният удар е бил нанесен в момент, в който е имало тайна среща между служители на иранското разузнаване и палестински бойци, сред които и лидери на подкрепяната от Техеран палестинска групировка “Ислямски джихад”.
Израел и Иран се разминават в коментарите си за точното предназначение на атакуваната сграда. Иран казва, че тя е част от комплекса на дипломатическата му мисия в Сирия. Сирийският посланик в Иран Шафик Даюб също заяви, че е била поразена дипломатическа сграда, което е “явно и пълно нарушение на всички международни конвенции и норми”.
Израел обаче твърди, че сградата се е използвала от КГИР, което я прави легитимна военна цел, отбелязва “Ню Йорк таймс”.
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.