Изложба “Пейзажи” – творби на Вера Недкова и Калия Калъчева представя Националната галерия

Изложба Пейзажи - творби на Вера Недкова и Калия Калъчева представя Националната галерия

От днес, 24 февруари до 24 юни 2022 година Националната галерия представя в Къща музей „Вера Недкова“, намираща се на ул. „11-ти август“ 2 в столицата изложба “Пейзажи” – творби на Вера Недкова и младата и талантлива Калия Калъчева. Откриването е с вернисаж от 16.00 до 19.00 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

“Програмата „В дома на Вера Недкова“, стартирала през 2019, продължава представянето на съвременни автори в дома на художничката, изпълнен със спомени и свидетелства за нейното интелектуално и творческо присъствие и за духа на времето, в което е живяла.
Фокус в настоящата изложба е един от най-популярните жанрове в живописта – пейзажът. Представени са произведения на Вера Недкова от колекцията на Националната галерия, създадени през 1960-те и 1970-те и платна на Калия Калъчева.
В творчеството на Вера Недкова от този период се възвръщат познатите от по-ранни години жизненост и цветност, но с ново усещане за плътност и наситеност. Емоционалното въздействие и внушение на пейзажите от Сибиу, Малта, Родопите, Созопол се отличават със сила и мощ на конструкцията, пластическо изграждане на формите и не на последно място – с експресивност на колорита.

Картините на Калия Калъчева са синтез от абстрактна образност и изчистени, ясни пространства и модули, като пейзажът напуска контурите на натурата. Художничката изгражда необичайни плоскости и цветни повърхности посредством релефни мазки и златни и сребърни отблясъци.
Автори с различни творчески търсения, стил и похвати, Вера Недкова (1906 – 1996) и Калия Калъчева (р. 1986) си кореспондират по необичаен начин в търсене на различни гледни точки за комуникация и възприемане на съвременното изкуство”- Диана Драганова – Щир, куратор на изложбата.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.