Изложба “Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900-1945)”, в галерия “Васка Емануилова”, до 8 август 2021 година

Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900 - 1945)

До 8 август 2021 година филиалът на СГХГ галерия “Васка Емануилова” представя изложбата “Измерения на героичното. Михаил Михайлов (1900 – 1945)”. Тя е част от програмата „Реставриране на паметта“ на галерия „Васка Емануилова“. Началото на тази програма се постави през 2012 година с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство.

Скулпторът Михаил Михайлов е едно от тях – важен автор от европейска величина, чието име не е в обращение, въпреки че произведенията му са част от публичното пространство в столицата: интересуващите се от българска скулптура познават емблематичната фигура на лъв, намираща се пред сградата на Министерството на вътрешните работи на ул. „6-ти септември“ в София и другата, на мястото на възстановения паметник на Първи и Шести пехотен полк в градинката пред НДК.

Михаил Михайлов е роден през 1900 година, завършва скулптура при професорите Марин Василев и Жеко Спиридонов, а след това специализира в Париж. Работи в областта на портрета, фигуралната композиция, монументалната скулптура, голото тяло. Най-активен творчески период за него е дейността му като военен скулптор, а след 1940 година той е и преподавател в Художествената академия. Добре запознат с европейската традиция и повлиян от модернистичните формални решения на автори като Антоан Бурдел, Аристид Майол, Иван Мещрович и други, в България Михаил Михайлов е един от основните представители на стилистичния синтез – реализъм, свързан с традицията и фолклора, академично издържан, но със собствен пластичен ритъм.

Важен е неговият принос в осъвременяването на концепцията за националното изкуство през 30-те. Мястото му е сред най-иновативните и оригинални творци от този период. Експозицията се осъществява благодарение на съдействието на Националния военноисторически музей, Националната художествена галерия, Художествена галерия – Пазарджик, семейството на автора.

Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов” 15.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.