Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, 8 юли 20.00 часа

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, 8 юли 20.00 часа

Италианската маестра Джанна Фратта застава начело на националния оркестър на 8 юли от 20.00 часа в Парк-театър „Борисова градина”. В първия концерт от летния сезон на Софийската филхармония ще звучи италианска филмова музика от всепризнатите гении Нино Рота и Енио Мориконе.

Концертът, посветен на 100-годишнината на Федерико Фелини, имаше огромен успех през ноември 2020, а зала „България“ не можа да побере желаещите да се насладят на музиката, спомогнала за успеха на култови филми като „Сладък живот“, Амаркорд“, „Гепардът“, „Осем и половина“, „Ново кино Парадизо“ и други. Джанна Фратта е сред най-известните диригенти на Италия. Тя завършва музикалната консерватория „Николо Пичини“ в Бари с пълно отличие по пиано, композиция и дирижиране.

Освен музикално образование, маестрата е завършила и право. Бивш гостуващ професор в Университета Суншин в Сеул (Корея), тя е председател на катедрата по композиция в „Умберто Джордано“ във Фоджа и провежда лекции и майсторски класове в много университети по света. Има многобройни записи за Velut Luna, Bongiovanni, Amadeus, Nea et Antiqua, Classica HD. Главен герой е на документални филми и репортажи, които описват дейността ѝ, включително „Per la mia strada“ (По моя път), продуциран от Rai Cinema с награда от Президентството на републиката.

Последните новини за маестрата са, че е назначена за артистичен директор на Сицилианския симфоничен оркестър, един от най-големите и ценни оркестри в Италия. Летният сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ е подкрепен от Столична община и е част от Културния календар на София.

По материали от Софийска филхармония.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.