Христо Иванов подаде оставка, няма да става депутат

Христо Иванов подаде оставка, няма да става депутат

Христо Иванов подаде оставка като лидер на партия “Да, България”, а оттам – и като съпредседател на коалиция “Демократична България”. Той се отказва и от депутатското си място предаде Медиапул.

До решението се стига след лошите изборни резултати на обединението “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ). Според първоначалните данни около 250 хил. избиратели на формацията от изборите през 2023 година сега са се отказали да подкрепят обединението.

Иванов обяви оставката си на пресконференция в централата на “Да, България”. “След заседание на Изпълнителния съвет на партията, на което анализирахме картината, която още не е пълна, но е достатъчно ясна, реших да си подам оставката и колегите подкрепиха това решение”, каза той и подчерта, че няма да се кандидатира отново за председател на партията, но ще продължава да работи за нея.

“Искам да кажа нещо на избирателите, които не излязоха да гласуват – аз приемам тяхната присъда и смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение за всичко, с което съм ги разочаровал. Искам да благодаря на хората, които излязоха и гласуваха. Знам, че за част от тях това е било по-трудното решение”, добави Иванов.

“Не търсете в това, което днес казваме, някаква ревизия на коалиционния формат”, каза още Иванов и по-късно допълни, че според него обединението ПП-ДБ има бъдеще, но “това е въпрос на съвместни усилия и надграждане”.

Иванов подчерта, че решението му е лично и не ангажира останалите лидери на политически сили от коалицията: “Ако е необходим курбан – ето ви курбан. Искам да предпазя нашата общност от търсенето на скалпове, мазане с катран и пера. Няма много подготвени хора. Може да се търси отговорност по различни начини. Това, че Христо Иванов е направил нещо не означава, че някой друг трябва да направи същото нещо. Всеки от колегите ще види как ще поеме отговорност”.

Засега останалите лидери на ПП-ДБ – съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, както и съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, не са обявили, дали смятат да последват действията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.