Градска художествена галерия – Благоевград представя – Явор Боянов “Търсач на неща”

Градска художествена галерия - Благоевград представя - Явор Боянов Търсач на неща

На 13-ти август (петък) в Градска художествена галерия – Благоевград ще се открие ретроспективната изложба на Явор Боянов – “Търсач на неща” – включваща произведения от различни артистични периоди на художника през последните тринадесет години. Явор Боянов е роден през 1985 г. в Сливен.

Завършва специалност “Рекламна графика” в Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в родния си град и специалност “Плакат” във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Има магистърска степен по Филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет. През 2016 г. е представен от галерия “Ракурси” на Международния панаир за съвременно изкуство “Арт-Атина”. Негова картина е част от колекцията Imago Mundi на Лучано Бенетон. Автор е на документалния филм-портрет “Моделът” (2012). Живее и работи в София.

Ето какво казва за него писателят Калин Терзийски: “Мили и трогателни зловещини – така ми идва да охарактеризирам картините на Явор Боянов. В тях се крие неговата крехка доброта. Може би затова са толкова предизвикателни и понякога – страшни. Защото добротата е крехка и има нужда от бодли и шипове. И тук-там – от някое чудовище. Но чудовищата на Явор Боянов не са родени от съня на разума, ако това ви идва на ум. Те не са мрачни и бездънни (в смисъл – идващи от бездънното несъзнавано – ab inferno – от ада, както при Гоя) – те са закачливи, гротескни (макар че „грота” значи пещера, но „гротескно” не означава „пещерно”, а по-скоро -„деформирано с цел да е смешно (и малко страшно)”… вплели многопосочни алюзии – за митологични герои, но и за техните събратя – комиксовите герои и героите от мултипликационните филми.

Явор Боянов си играе и го прави много сериозно. Така, както са го правели дадаистите в кабаре Волтер в Цюрих през 1916-та и сюрреалистите – Бог ги знае къде – някъде из Париж, някъде през 30-те години… на проклетия, потресаващ, пълен с ужаси и невероятно богат на търсения 20-ти век. Явор Боянов би ги приел, (не се и съмнявам) и едните, и другите, за свои артистични бащи. И точно като тях – непослушно би им се изплезил. Защото истинският творец винаги се плези на бащите си, колкото и да ги обича.

И една последна асоциация: Явор Боянов, подобно на Пипи, е търсач на неща. Но не ги търси из „околния свят”, защото знае, че „околният свят” е илюзия. Той ги търси в истинския, несъмнен свят – светът на душата си, светът на фантазията си. С когото единствено и наистина разполагаме – цял живот.”

Изложбата ще бъде експонирана от 13-ти до 31-ви август в Градската художествена галерия в Благоевград.
.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.