ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

ГЕРБ, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

От втория опит Рая Назарян от ГЕРБ беше избрана за председател на новото 50-то Народно събрание. Това стана с гласовете на хората на Бойко Борисов, на ДПС и на ИТН, съобщава Медиапул.

“Mожем да благодарим на колегите от ИТН, че поеха целия пасив и всички се упражниха върху тях, само защото отстояха възможността да тръгнем”, каза след гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обяви, че очаквал “жестът” да дойде от “Продължаваме промяната-Демократична България” и дори изпратил при обединението Деница Сачева и Теменужка Петкова, за да преговарят за подкрепа за Назарян. Пред тях от ПП-ДБ отново повторили, че няма да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ.

“В крайна сметка трябва да се върнем в процедурите, които конституцията казва – първи, втори, трети мандат. Ние ще се концентрираме в първия мандат, защото според мен единствено той е възможен”, посочи Борисов.

Попитан дали би върнал жеста на ИТН като подкрепи третия мандат, ако отиде при хората на Трифонов, той отговори: “Не бих върнал на никого никакъв жест, защото такъв не е поискан”.

В четвъртък заседанието на депутатите започна с две почивки. Първата беше заради спор за процедурните правила, а втората – по искане на ГЕРБ с обяснението, че това ще позволи “да продължат преговорите”. С кого се водят тези преговори не бе казано. Хората на Борисов искаха 1 час почивка, но им бяха дадени само 25 минути.

След въпросното прекъсване за “преговори” Тошко Йорданов от ИТН излезе на трибуната и обяви, че формацията ще подкрепи всички кандидати. Така партията на Слави Трифонов гарантира избирането на Назарян, която и преди това имаше най-много гласове.

“Изглеждаме като разпасана команда, която нищо не може да свърши”, каза Йорданов и добави: “Ще подкрепим всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепим мандат за кабинет с първата или втората политическа сила”.

Останалите номинации за председател бяха Силви Кирилов от ИТН, Виктория Василева от “Величие” и Петър Петров от “Възраждане”. От ИТН подкрепиха не само Назарян, но и Петров. Те обаче не гласуваха за Василева, която преди време напусна партията на Трифонов.

За зам.-председатели на 50-ото Народно събрание бяха избрани Росица Кирова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Цончо Ганев от “Възраждане”, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от “Величие”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.