Галерия “Стубел” представя изложбата “Живот на село”

Галерия "Стубел" представя изложбата "Живот на село"

С вернисаж от 17.00 до 19.00 часа на 2 ноември столичната галерия “Стубел” открива изложбата “Живот на село”. „Живот на село” е поредната изложба от дългосрочния проект, представящ творчеството на Васил Чакъров (1934 – 2018). Протичаща синхронно с изложбата му в галерия «Графикарт» (ул.”Златовръх” 50), тя насочва към графичното наследство на художника.

“Защо галерия «Стубел», с подчертано съвременен профил, доказан за петте години присъствие в културната топография на София, се обръща към Васил Чакъров? Каква е целта на тази тематично фокусирана експозиция? Замислихме я като предизвикателство към днешния зрител. «Живот на село» е цикъл, изпълнен в периода 1977- 1983 година. Чакъъров е градски човек, но детските впечатления са белязали трайно неговата чувствителност. Художникът предлага многопосочни размисли за българското село, неговите атрибути, корени, цвят. Интерпретациите му не ни отпращат в етнографските пространства на миналото, а сами плод на живо докосване, събуждат разбиране за смисъла на земното ни съществуване. Видени в тяхната простота и естественост, нещата от живота на село като знаци на битието говорят за ценности, които в съвременния забързан свят сякаш забравяме. А селото наистина повече от града предполага потапяне в природата, която ние все по-често виждаме през екрани. Графиките на Чакъров ни напомнят също, че функционалното, рационално ползване на визуалните образи не е достатъчно. Че сетивното, докосването до реалната предметност лежи в основата на изкуството. Към тези и още много въпроси ни отпращат творбите на Васил Чакъров. Надяваме се да оцените в тях не само качествата на графиките, но да откриете своите проекции и мисли.”

Ружа Маринска

Васил Чакъров е роден в кюстендилското село Багренци, но почти целият му живот преминава в Самоков, където работи и като учител. Художникът участва в множество окръжни и общи художествени изложби в България, СССР, Полша, Унгария, Дания и Чехословакия. Реди самостоятелни изложби в Софийска градска художествена галерия, галерията на СБХ, в галерии в Пловдив, Благоевград, Кюстендил и Сливен. През 2008 година Васил Чакъров получава националната награда „Захарий Зограф“. Присъствието в галерията се осъществява със зелен сертификат и маски!

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.