ФАНТАЗИИ И ЛЕГЕНДИ

ФАНТАЗИИ И ЛЕГЕНДИ

На 20 януари, събота от 19:00 часа в  Камерна зала “България” Петър Македонски и Надежда Цанова ще представят творби от Фридрих Хидаш, Джордже Енеску, Карл Хьоне, Франсис Томе, Жул Леви, Ференц Лист и Васил Казанджиев.

Двамата виртуози се срещат през 2009. Събира ги на една сцена композицията на Дмитрий Шостакович “Концерт за пиано, тромпет и оркестър”. След години изявените български инструменталисти отново се срещат по време на запис на Българското национално радио на “Соната за тромпет и пиано” от Паул Хиндемит – тогава възниква идеята да създадат свое дуо. За кратко време музикантите изграждат не само имиджа на новата музикална формация, която е рядко срещана, а и печелят ред престижни награди на национални и международни конкурси.

Получават покани за концерти в Италия, Франция, Холандия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Русия, Съединени американски щати и др. Тяхното изпълнение на Концерта за пиано, тромпет и оркестър на Шостакович печели конкурса “Debut Berlin” – Берлин, Германия. Тази награда води до съвместна работа с талантливия диригент Стилян Киров, с когото заедно представят концерта пред американска публика с оркестъра на Чикаго Илинойс, САЩ.
Цанова и Македонски са специални гости на тържествения концерт по повод националния празник на България 3-ти март, по покана на Генералното ни консулство в Чикаго, САЩ.
През 2021. стават първите български музиканти, които изнасят концерт в двореца на Екатерина Велика “Царицино” в Москва. Концертът е излъчен за 24-ти май пред многохилядна аудитория.
След дългогодишна работа с Камерен ансамбъл „Софийски солисти” дуото е поканено да отпразнува тяхната 60-та годишнина на сцената на зала „България” с гост-диригент Найден Тодоров.
Дуото осъществява множество български премиери, но първи големият български композитор Васил Казанджиев им посвещава своята Соната за тромпет и пиано, която е изпълнена в авторски концерт за неговата 85-та годишнина.
Надежда Цанова и Петър Македонски осъществяват записи за Златния фонд на БНР и за телевизионни предавания, получават покани за концерти и записи във френското радио France Music.
През 2017 г. дуото става носител и на наградата на БНР “Музикант на годината” в раздел “Ансамбъл”.
Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.