ЕС, България и Гърция предупредиха Северна Македония да си спазва договорите

ЕС, България и Гърция предупредиха Северна Македония да си спазва договорите

ЕС, Гърция и България предупредиха Северна Македония, че евроинтеграцията ѝ зависи от спазването на договорите, които подписа с тях, информира Медиапул.

Президентът Румен Радев и премиерът Димитър Главчев обявиха в отделни позиции, че не приемат изявления от Скопие, които противоречат на международни договори.

Повод за реакцията им е приключилата предизборна кампания в югозападната ни съседка и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната Гордана Силяновска, която предизвика международен скандал.

Tя не нарече страната си с конституционното ѝ име Северна Македония, а само “Македония“, като така наруши конституцията на страната.

Смяната на името бе едно от условията Гърция да допусне Скопие до НАТО и преговори за членство в ЕС. Това стана с Преспанския договор от 2018 година.

Скопие има проблеми и със спазването договора за добросъседство с България от 2017 година. Страната все още не е включила в конституцията си и българите. Условие, което залегна в преговорната рамка на Северна Македония.

Спечелилата изборите партия ВМРО-ДПМНЕ разви мощна антибългарска кампания и веднага след изборите миналата седмица лидерът ѝ Християн Мицкоски влезе в конфронтация със София.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.