29 август 2022 година

“ЕНЕРГИЯТА” с водещ Балин Балинов, 29 август 2022 година

Замърсители има безброй

Не е случайно, че в България казваме: Сговорна дружина планина повдига. Знаете и какво пише над парадния вход на Народното събрание. Има ли обаче каузи, които ни обединяват днес, или е по-лесно да чертаем разделителни линии?

Много отдавна хората започват съзнателно да се грижат за околната среда, защото виждат връзката между нейното състояние и собствения си живот. Преди пет хиляди години Индската цивилизация разпознава ефектите от замърсяването върху човешкото здраве, затова започва да управлява отпадъците и да изгражда канализация. В Гърция, тъй като обезлесяването води до ерозия на почвата, философът Платон пише следното: „Всички по-богати и по-меки части са отпаднали и е останал само скелетът на земята.“ Общности в Китай, Индия и Перу също виждат последиците от ерозията на почвата и я предотвратяват чрез създаване на тераси, ротация на културите и рециклиране на хранителни вещества. През 1306 г. английският крал Едуард I ограничава изгарянето на въглища в Лондон, заради смога. През 17 век писателят и градинар Джон Евелин отбелязва, че Лондон прилича на „предградията на ада“. Тези събития вдъхновяват първия „възобновяем“ енергиен бум в Европа, тъй като правителствата започват да подпомагат производството на енергия от вятъра и водата. Днес положението не е розово и замърсители има безброй. Расте обаче и недоволството, защото хората искат да са здрави и да живеят дълго. В този епизод ще говорим за гражданската енергия във Велико Търново и Перник.

Гледайте “Енергията” и през август, всеки понеделник от 19:30 часа, в ефира на ТV1, Youtube TV1 България, Facebook TV1 България – https://facebook.com/tv1bulgaria, https://www.facebook.com/energiataTV1, както и на https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
Enable volume
LIVE
 / 
Chapters
  • Copy video url at current time
  • Fullscreen Exit Fullscreen
  This content is private
  Submit
  Please enter valid password!
  Age Verification
  By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
  ENTER
  or
  EXIT
  Coming Next
  CANCEL
  Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.