ЕНЕРГИЯТА с водещ Антоан Николов, 27 февруари 2023 година

ЕНЕРГИЯТА-с-водещ-Антоан-Николов,-27-февруари-2023-година

Излиза ли Европа от газовата криза?

Природният газ в Европа вече се продава на по-ниска цена спрямо тази от преди година. В момента на водещата европейска газова борса синьото гориво се търгува за под 60 евро за мегаватчас, докато година по-рано цената му беше 85 евро. Най-големият ценови пик на европейската борса бе отчетен на 26 август 2022 г. – над 346 евро за мегаватчас или около 3500 долара за 1000 куб. метра.

Въпреки прогнозите, че именно през зимата природният газ ще бъде изключително скъп заради липсата му, от началото на година цената му продължава да пада. Означава ли това, че Европа излиза от газовата криза и след края на тази зима цените стабилно ще задържат по-ниски? Този въпрос ще коментираме с експерта от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова, която е специализирана в сферата на политическите и икономическите аспекти на енергийния преход. 

В същото време България подписа няколко дългосрочни договора за доставка на природен газ. Дали това пречи или помага на частния сектор ще поговорим с другият ни гост – Светослав Иванов, който е изпълнителен директор на „Овергаз“ Инк.

Бъдете с “Енергията” всеки понеделник от 19:30 часа в ефира на ТV1, Youtube TV1 България, Facebook TV1 България – https://facebook.com/tv1bulgaria, https://www.facebook.com/energiataTV1, както и на https://tv1.bg

Up Next
You can skip ad in
SKIP AD >
Ad will start in..
Advertisement
LIVE
 / 
Chapters
This content is private
Age Verification
By clicking enter, I certify that I am over the age of 21 and will comply with this statement.
or
Coming Next

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.