Експозиция „МИЗУХИКИ. ИНОВАЦИИ ОТ ЯПОНИЯ“ – изложба на Какуко Ишии

Експозиция „МИЗУХИКИ. ИНОВАЦИИ ОТ ЯПОНИЯ“ - изложба на Какуко Ишии

Галерия „Средец“, Министерство на културата на България (24 ноември – 8 декември 2021 година). Седмата, последна, изложба от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2021 е на наградената с Гранд При японска авторка Какуко Ишии в конкурса Аматерас 2020. Авторката е с големи заслуги за българо – японските културни отношения. Чрез своите произведения представя традиционна техника, поднесена по нетрадиционен начин. Освен като автор, тя работи и като куратор в Азия и Европа.

През 2020, участвайки в София хартиен арт фест с много внушително произведение, спечелва вниманието на журито, което я избира за носител на голямата награда Гранд При Аматерас. В тази изложба тя представя произведения, създадени почти изцяло в дух на лаконичност и много фино премерен баланс между черното и бялото, подчертано от огнено червено. Тя не за първи път се представя в България, участвайки в различни формати не само в София. Отличава се с много силно визуално внушение на произведенията си и това неслучайно я прави победител през 2020.

За своите произведения Какуко Ишии споделя: “Моята основна концепция при създаването на творбите е, доколкото мога, да не внасям изкуствена обработка на материалите, а да се наслаждавам на едва доловимите нюанси, които се откриват във формите и текстурите им в резултат на това. В процеса на раждане на всяка творба за мен първата стъпка е срещата с материала. Досега съм била привлечена от очарованието на различни материали и съм работила с множество такива като сурова вълна, рамия, сизал, ръчно изработена японска, корейска и тайванска хартия, китайска хартиена нишка и др. В последните години работя с мизухики. Мизухики е материал, който носи специфично традиционно японско значение, тъй като се използва при различни ритуални поводи като сватби и погребения, но същевременно разкрива и един нов аспект за творене, чрез повторение на просто действие, като завързване на възли и след това събирането и оформянето им в произведение на изкуството. По този начин се показва нова страна на материала и наред с това се разкрива самата му същност.

Когато творя, аз не си представям нещо конкретно, затова и заглавията на произведенията ми са със символно значение, тоест оставям възприемането на формите и нюансите на изложените творби на въображението на наблюдателя. В определен смисъл създаването на изкуство представлява дейност по разрушаване на нещо и пресътворяването му в нещо ново. Вярвам, че в моите творби, това трябва да намира своето върхово изражение.” Изложбата и съпътстващия каталог са реализирани с любезното съдействие на г.н Александър Керезов.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.