ЕК ще препоръча да започнат преговорите с Босна и Херцеговина за присъединяване ка ЕС

ЕК ще препоръча да започнат преговорите с Босна и Херцеговина за присъединяване ка ЕС

Европейската комисия ще представи днес доклад за напредъка на Босна и Херцеговина към ЕС и ще препоръча да започнат преговорите за присъединяване. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БТА.
За приемането на страната са необходими допълнителни стъпки, отбеляза тя. По нейните думи в последната година властите в Сараево са постигнали напредък, по-голям, отколкото в последното десетилетие. Белгийският външен министър Хаджа Лабиб от името на Белгийското председателство на Съвета на ЕС посочи, че въпросът с разширяването на ЕС ще бъде в дневния ред на предстоящото следващата седмица двудневно заседание на Европейския съвет в Брюксел. По нейните думи се предвижда също обсъждане на напредъка на Украйна и Молдова.
Лабиб добави, че държавните глави и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят също за помощта за Украйна, за развитието на европейските отбранителни способности, миграцията, земеделието, икономиката, обстановката в Близкия изток. Тя посочи, че към заседанието се очаква да се присъедини и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.