Дуото Лора Маркова – Сион Найман с концерт в Софийска градска художествена галерия

Дуото Лора Маркова - Сион Найман с концерт в Софийска градска художествена галерия

Кадри: Софийска градска художествена галерия

На 17 октомври от 19.30 часа столичните меломани и ценители на камерното музициране са поканени да присъстват в Софийска градска художествена галерия на поредната изява на изключително талантливите млади музиканти Лора Маркова – цигулка  и Сион Найман – виолончело. Сега те са студенти в най-престижните музикални университети в Берлин – учат в класовете на проф. Коля Блахер (HfM “Ханс Айслер”) и проф. Янс Петер Майнц (UdK Берлин).

През годините младите музиканти се утвърждават като едни от най-изявените солисти, представители на българската струнна школа, лауреати са на множество национални и международни конкурси.

Само няколко месеца след създаването на Дуото през 2020 година, ансамбълът печели две 1ви награди на конкурса “Земята и хората” и Националния радио конкурс “Cantus Firmus” , София 2021. Следват покани за концерти по време на фестивали като: Sofia Guitar Fest, Allegra Festival and Academy, MOTIF Fest в България и ISA Festival and Academy в Австрия и др.

Техният международен дебют e на конкурса на Чешкото национално радио “Кончертино Прага”, където получават Специалната награда на Фондацията на Бохуслав Мартину за най-добрата интерпретация на произведение от чешки композитор и покана за участие във фестивала “Дворжак” в Прага през септември 2021 г.

Оттогава дуото продължава да обогатява и разширява репертоара и опита си в майсторски класове на известни музиканти и преподаватели като Дора Шварцберг, Ромен Гариу, Александър Гордон (Земцов), Отмар Мюлер, Винета Сарейка и други.

В резултат на успехите си, Лора Маркова и Сион Найман са номинирани две поредни години за Камерен музикален ансамбъл на годината в България.

Концертна програма:

Бохуслав Мартину (1890-1959)

Дуо №1, H. 157

Райнхолд Глиер (1875-1956)

8 Пиеси за цигулка и виолончело, оп. 39

Адриен Франсоа Серве (1807-1866)

Концертно Гранд Дуо №3

Золтан Кодай (1882–1967)

Дуо за цигулка и виолончело, оп. 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.