Десета симфония на Бетовен в София, 30 юни 2021 година

Десета симфония на Бетовен в София, 30 юни 2021 година

На 30 юни пред софийската публика Държавна опера – Русе ще представи в зала “България” симфоничен концерт “Бетовен”. Ще прозвучи първото изпълнение в България на Симфония №10 от Лудвиг ван Бетовен в Ми-бемол мажор, 1825 – Първа част (възстановка на Бари Купър от 1988).

На диригентския пулт ще застане младият и талантлив Димитър Косев, по чиято идея е осъществена премиерата на рядко изпълняваната и непознатата все още у нас Първа част на Десетата симфония. Маестро Димитър Косев е отличен с престижната награда “Златно перо” за 2019 за принос към българската култура и изкуство, а само преди броени дни получи наградата „Млад музикант на годината“ на БНР.

В програмата са включени още две произведения на великия виенски класик: Увертюра “Егмонт”, оп. 84, 1810 и Концерт за пиано и оркестър № 5 – „Императорски“ в Ми-бемол мажор, оп. 73, 1811 със солист изявения пианист Иван Янъков, познат в повече от 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Петият концерт за пиано и оркестър на Бетовен, който по-късно е наречен „Императорски“,е неговият последен завършен концерт за пиано. Концертът е част от програмата на 52-я Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Билети на касата на зала “България” и в системата на eventim.bg.

По материали от организаторите.

Олга Бузина

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.