Денят на бащата в България беше отбелязан с протест – апел за промяна на законодателството и по-добро бъдеще за децата на България

ФАНТАЗИИ И ЛЕГЕНДИ

ФОНДАЦИЯ “ЗА СПОДЕЛЕНО РОДИТЕЛСТВО” НА ПРОТЕСТ ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ НА ДЕЦАТА НА РАЗВЕДЕНИ ДВОЙКИ

Днес, на 26.12.2023, в Денят на бащата, се проведе протест в името на борбата за осигуряване на по-добро бъдеще за децата на разделените двойки в България, организиран от Фондация “За споделено родителство” и ръководен под мотото “НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство”. В България бракоразводите са едни от най-големите причинители на емоционални сътресения в децата, като статистика показва, че едно на всеки 5 деца страда от родителско отчуждение.

Днес, на 26.12.2023, в Денят на бащата, се проведе протест в името на борбата за осигуряване на по-добро бъдеще за децата на разделените двойки в България, организиран от Фондация “За споделено родителство” и ръководен под мотото “НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство”.
Днес, на 26.12.2023, в Денят на бащата, се проведе протест в името на борбата за осигуряване на по-добро бъдеще за децата на разделените двойки в България, организиран от Фондация “За споделено родителство” и ръководен под мотото “НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство”.

Над 500 граждани взеха участие в протестното действие на 26.12.2023, което се състоя на площад Независимост, пред стъклените куполи на Ларгото в обединение за приемане на реформата “Споделено родителство”, която цели подобряването на средата за живот при деца на разведени родители. Инициативата стартира в 11:00 часа, като основателят на Фондацията, Слави Несторов, се обърна с апел за подкрепа. В речта си той каза “Аз съм тук заради моите двама сина, вие сте тук, заради вашите синове и дъщери – ние сме тук с една обща цел – да защитим децата си. Родителското отчуждение орязва крилете на децата, което орязва крилете на бъдещето ни. Днес се обръщам с апел към всички – нека кажем “НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство”, защото ние не сме родители за веднъж – ние сме родители за цял живот. ”

Правният аспект на възможностите за внасяне на такава реформа бяха споделени от адвокат по семейно право – Пламен Борисов, който наблегна именно на промените в законодателството, като основен приоритет за Фондацията. На първо място бе спомената необходимостта от приемането на оборима презумпция за споделено родителство с минимален гарантиран период за времето, прекарано с всеки родител, без да може съдът да определя време под тази минимална граница, изискване за равнопоставена конституционна защита на бащинството, аналогична на тази за майчинството, въвеждане на принципа „Едно дете – едно дело“ и предложения за борба с родителското отчуждение като форма на домашно насилие. Фондацията цели противопоставяне на реалността в България, в която много родители са отделени от своите деца и това отчуждение може да даде отзвук на по-късен етап при изграждането на техни собствени семейства. Повече от 10 години граждани, подкрепящи каузата, се събират с искане към властта за приемане на на споделеното родителство и осъвременяване на законовите рамки, така че да отговарят на съвременната реалност. Именно затова по време на речта си адвокат Пламен Борисов се обърна с думите: “Властта има нужда от чуваемост, за да да приеме тази реформа. Днес сме решили да сложим край на родителското отчуждение и да покажем на институциите, че по-важен въпрос от това да си гарантираме време и внимание с децата – няма! Трябва да гарантираме правата на детето и тези на родителите да присъстват значимо в техните животи!”

Над 500 граждани взеха участие в протестното действие на 26.12.2023, което се състоя на площад Независимост, пред стъклените куполи на Ларгото в обединение за приемане на реформата “Споделено родителство”, която цели подобряването на средата за живот при деца на разведени родители.
Над 500 граждани взеха участие в протестното действие на 26.12.2023, което се състоя на площад Независимост, пред стъклените куполи на Ларгото в обединение за приемане на реформата “Споделено родителство”, която цели подобряването на средата за живот при деца на разведени родители.

Друг ключов говорител беше медиаторът и адвокат Карло Луканов – учредител на Фондация “Бащи за отговорно родителство”, който подчерта важността от приемането на споделеното родителство и налагането на промяна в Семейния кодекс в името на по-добро бъдеще за децата на разделени семейни двойки. По време на протеста той каза: “От създаването на Фондация “Бащи за отговорно родителство” през 2008г. се борим с проблема за родителското отчуждаване. Крайно време е властта да обърне внимание и да реши този проблем и по този начин да направи много деца щастливи! Като следващата стъпка остава да победим и мисля, че сме близо.”

Присъстващи граждани също получиха възможност да споделят личния си опит и начина, по който се припознават в инициативата. Много бащи и майки изказаха своята гражданска позиция и положителни примери от практикуването на споделеното родителство. В България реалността е такава, че по закон при разделените семейни двойки – бащата има право да прекарва два уикенда в месеца с детето си, което не е дори близо до 30-те % абсолютен минимум за време, от което детето се нуждае, за да изгради пълноценна връзка с родителя си. Приемането на презумпцията за споделеното родителство в законодателството би означавало изкореняване на изкусвено насадената омраза от родители и затвърждаване на възможността децата да бъдат възпитавани и от двамата родители, получавайки два различни и пълноценни житейски примера.

Гражданите неколкократно апелихата “НЕ на родителското отчуждение и ДА на споделеното родителство”, като по този начин се противопоставиха на сегашната полова дискриминация и се фокусираха върху необходимостта от промяна в изпълнението на решения от съдебните институции. Сред присъстващите бяха и деца, които изказаха и своите желания: “Искаме всички деца да имат мама и татко – по равно!”.

Действията бяха посрещнати от широка обществена подкрепа, включително и в лицето на българските журналисти. Много медии се включиха с предаване на живо от протеста, като голяма част от тях взеха участие и като говорители, споделяйки личните си истории и пример как практикуват споделено родителство. Това даде възможност на Фондацията да затвърди целите си за противопоставяне на реалността в България, в която много родители са отделени от своите деца и това отчуждение може да даде отзвук на по-късен етап в бъдещото семейство на тези деца.

Правният аспект на възможностите за внасяне на такава реформа бяха споделени от адвокат по семейно право - Пламен Борисов, който наблегна именно на промените в законодателството, като основен приоритет за Фондацията.
Правният аспект на възможностите за внасяне на такава реформа бяха споделени от адвокат по семейно право – Пламен Борисов, който наблегна именно на промените в законодателството, като основен приоритет за Фондацията.

Протестните действия приключиха в 13:00 със закриващата реч от страна на Слави Несторов. В нея той каза “Ние сме тук за една по-добра среда за нашите деца. Чухме много истории на родители, за които най-тежко и болезнено е тогава, когато те не виждат децата си. Затова отново искам да апелирам “ЗА споделено родителство и НЕ на родителското отуждание”. Нека се борим за правата на децата и това те да бъдат и с мама и с тате. Тези моменти са ценни за децата и безценни за родителите. Трябва да се сложи рамка и оборима презумпция, защото без нея обществото страда. Трябва да осигурим щастливо бъдеще на децата ни, защото ако те са щастливи – те израстват здрави!

Иницитивата продължава да среща подрепкрап в каналите на Фондация “За споделено родителство”, където може да бъдат проследени и актуални новини за предстоящите действия: https://www.facebook.com/zaspodelenoroditelstvo .

 

 

 

 

 

 

За връзка с медиите:

Десислава Авджиева: d.avdjieva@alternative.bg, 0887 25 4317

Ръководител на ПР екип на Фондация “За споделено родителство”

 

Петра Войнска: p.voynska@alternative.bg , 0882 47 3104

ПР екип на Фондация “За споделено родителство”

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.