Даниил – новият духовен водач на българското православие

Даниил – новият духовен водач на българското православие

Българската православна църква избра Видинския митрополит Даниил за четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Изборът се проведе днес в Синодалната палата в София и в присъствието на 138 делегати. След балотож за митрополит Даниил гласуваха 69 от делегатите, а другият кандидат – Врачанският митрополит Григорий, получи 66 гласа.
Изборът се случи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. На церемонията по интронизацията на новия български патриарх присъства Вселенският патриарх Вартоломей, Президентът Румен Радев, Министър председателят Димитър Главчев, Симеон Сакскобургготски, много политици и общественици, дипломати, граждани.
Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.
Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град.
През 1996 г. записва и учи “Английска филология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир “Св. великомъченик Георги” под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.
През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир “Рождество Богородично”. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.
На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.