Цветелина Василева – 30 години на сцена

Цветелина Василева - 30 години на сцена

Оперната прима Цветелина Василева празнува своя артистичен юбилей – 30 години на сцената със спектакъла „Тоска“, постановка на Държавна опера – Стара Загора. Празникът ще бъде отбелязан на 16 юли на Античен форум „Августа Траяна“. След като завършва Националната музикална академия в София, Цветелина Василева дебютира на сцената на Националната опера като Амелия в „Бал с маски”.

През следващите сезони тя изпълнява ролята на Елизабет в „Дон Карлос”, Дездемона в „Отело”, Леонора в „Трубадур”. Междувременно печели международните конкурси в Италия „T. Скипа” и „Фр. Чилеа” и специализира при прочутия тенор К. Бергонци в Милано, Ла Скала. Цветелина Василева дебютира с партията на Леонора в „Трубадур” в Сан Франциско, а през следващия сезон пее на премиерата на „Руслан и Людмила” от Глинка и в „Коронацията на Попея” – диригент П. Съмърс.

По същото време получава много висока оценка от критиката и публиката за ролята ѝ на Шарка в „Шарка” на реномирания Международен фестивал в Уексфорд: „Цветелина Василева е пронизителен драматичен сопран, който по това време следващата година би трябвало да е името на устните на всеки оперен импресарио”, а критик на „Таймс” пише за нея „…красив, подобен на меч сопранов тон, сроден с истинската музикална чувствителност”.

На 16 юли на сцената на Античния форум Цветелина Василева ще бъде с Желко Лучич (барон Скарпия), Ивайло Михайлов (Каварадоси). Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор е Огнян Драганов. Сценографията на Венцислав Петров и Иван Господинов е осъществена специално за Античния форум, костюмите са на младия Денис Иванов. Хормайстор – Младен Станев, с участието ная солистите Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, оркестър и хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Олга Бузина

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.