Честит празник от екипа на TV1

1ви март

Първи март е! На тази дата честваме Баба Марта. Според народните вярвания, тя е или стара и куца жена, или млада и хубава девойка, но и в двата случая олицетворява слънцето и пролетта. Празникът е персонификация на месец март, наричан „женския месец“ – символ на зачатието на пролетта и на земята, която ще роди лятото и плодородието.

Българската традиция повелява, че когато Баба Марта се засмее, навън ще е слънчево и топло, но разсърди ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето. Именно затова обичаите, свързни с този ден, са посветени на умилостивяването на Баба Марта. Поверието гласи, че на първи март тя спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червени чорапи и червена зaбрадка. Вярва се, че старицата ще влезе само в спретнатите къщи и поради тази причина в края на февруари започва пролетното почистване. То символизирало отърваването от всичко лошо, старо и ненужно, останало от миналата година.

Мартеничките, които си подаряваме, са символ на здраве и ново начало. При изработването на мартеницата конците задължително се засукват на ляво.Белият цвят символизира чистотата и невинността, а червеният – живота, зачатието и енергията на слънцето. В различни краища на България мартениците се изработват от различни цветове. В Родопите, например, те са шарени, а в Софийско и Мелнишко могат да бъдат сини и червени.

 

Автор: Велина Велинова

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.