Благотворителен концерт на солистите на Мариинския театър и Софийската филхармония (Нов концертен комплекс в София)

Благотворителен концерт на солистите на Мариинския театър и Софийската филхармония (Нов концертен комплекс в София)

Тази вечер солистите на оркестъра на Мариинския театър, маестро Валерий Гергиев, заедно със Софийската филхармония изпълниха благотворителен концерт в зала “България”, на който прозвучаха произведения на Прокофиев, Рахманинов и Стравински, а за финал “Ръченица” из симфоничната сюита “Тракийски танци” на композитора Петко Стайнов.

Маестро Гергиев пожела успешно реализиране на идеята за нова концертна зала: “Скъпи господин президент Румен Радев, скъпа Десислава, скъпи приятели, скъпи приятели в оркестъра. Радвам се много да бъда в София. Ние пристигнахме днес с музикантите от оркестъра на Мариинския театър. Днес участвахме в едно много добро дело и се надяваме, че идеята за създаването на нова концертна зала в София, столицата на България, ще бъде успешно реализирана. Ще продължим да участваме в това важно и красиво дело.”

Пожела също да преодолеем тези неспокойни времена с хармония по света, както има и хармония в музиката. Софийската филхармония бе домакин на едно от най-големите благотворителни събития, състояли се у нас, в подкрепа създаването на Нов концертен комплекс в столицата. На събитието присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, вицепрезидентът Илияна Йотова, дипломатическият корпус, инициативният комитет, културни дейци, както и потенциални меценати.

Концертът е част от кампанията „Станете част от историята“, стартирана от фондация “Живата вода на България”, в лицето на съпругата на държавния глава. Кампанията има за цел да популяризира инициативата и да даде широка гласност на каузата не само на институционално ниво, но и да получи подкрепа от страна на бизнеса.

Преди по-малко от година начинанието за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света премина под патронажа на ​​президента Румен Радев.

Всеки любител на музикалното изкуство може да се присъедини като даде подкрепата си – финансова или чрез гласа си – на сайта на инициативата – https://новмузикаленхрам.бг/подкрепа-на-проекта/.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.