Бащата на “Божията частица” Питър Хигс почина на 94 години

Бащата на "Божията частица" Питър Хигс почина на 94 години
Гигантът на британската наука Питър Хигс, който излезе с идеята за “божията частица” Хигс бозон, почина на 94 години, предаде ББС във вторник, цитирана от МЕДИАПУЛ.
Той беше удостоен с Нобелова награда за физика през 2013 г. за революционната си работа, показваща как бозонът помага за свързването на Вселената.
В изявление от Единбургския университет се казва, че той е починал в Единбург в понеделник. В съобщението Хигс е наречен “наистина надарен учен, чиято визия и въображение обогатиха познанията ни за света, който ни заобикаля“.
Проф. Браян Кокс отдаде почит на Хигс в X: “Имах късмета да го срещна няколко пъти и освен че беше известен физик, той винаги беше очарователен и скромен”.
“Името му ще се помни, докато се занимаваме с физика под формата на Хигс бозона”, заяви Кокс.
През 60-те години Хигс и други физици работят върху идея, за да обяснят защо градивните елементи на Вселената имат маса. Това предизвика търсене на Светия Граал на физиката – частица, която може да обясни три основни сили (електромагнетизъм и слаби и силни ядрени сили) в една теория.
През 2012 г. Големият адронен колайдер в Швейцария най-накрая го откри и го нарече Хигс бозон.
“От съзнанието на професор Хигс произлязоха идеи, които оказаха дълбоко влияние върху разбирането ни за Вселената, материята и масата“, каза Алън Бар, професор по физика в Оксфордския университет, по повод новината за смъртта на Хигс.
“Той предложи съществуването на поле, което прониква в цялата вселена, тази маса до частици от електрони до топ кварки. Той също беше истински джентълмен, смирен и учтив, винаги отдавайки дължимото на другите и нежно насърчавайки бъдещите поколения учени и учени“, добави той.
Питър Хигс е роден през 1929 г. в Нюкасъл на Тирн, Великобритания. През 1954 г. става доктор в Кралския колеж и преподавател в университета в Единбург, Шотландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.