Българите не очакват промяна след ротацията

Българите не очакват промяна след ротацията

Не регистрираме сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел. Според 56% ротацията няма да промени съществено управлението, показва проучване на социологическата агенция “Тренд” по поръчка на “24 часа”, публикувано на 31 януари 2024 г.

Проведеното през първия месец на година проучване, показва, че ГЕРБ запазва първото място с дял от 24.8% сред гласуващите, следвана  от  „Продължаваме промяната-Демократична България“ (17.8%). „Възраждане“ остава на трета  позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.8%), а петото място остава за БСП (9.6%). При евентуални нови парламентарни избори, 7% биха отбелязали опцията „не подкрепям никого“.

Запазват се ниските нива на положително отношение спрямо работата на основните институции. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на ПП-ДБ стоят плътно зад кабинета „Денков“. Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Без съществена промяна е и оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%, показва проучването на „Тренд“.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.