Активите на руските банки замразени

Активи на руски банки замразени

Джо Байдън: „ Изключването на Русия от международната банкова мрежа SWIFT остава “опция”. Решението да се прибегне до такава възможност в момента не представлява споделена позиция с Европейския съюз. Новите санкции обаче имат също толкова силно въздействие, и дори по-силно“.

Цел на американските санкции са двете най-големи банки на Русия и фигури от руския елит. Сред мишените са включително подкрепяните от държавата “Сбербанк” и ВТБ, както и богаташи. Обявени са и мерки за контрол върху износа на технологии. Американските банки прекъсват кореспондентските си връзки с най-големия руски кредитор “Сбербанк”. Добавени са още банки – “Откритие”, “Новикомбанк” и “Совкомбанк”, по такъв начин, че те се изхвърлят от финансовата система на САЩ.

Вълна от нови санкции се стовари върху Русия след инвазията в Украйна. Те имат за цел да изолират, накажат и засегнат икономически Москва в дългосрочен план. Информационните агенции, обаче отбелязват, че САЩ и европейските страни все още се въздържат да използват ключова мярка и засега не изключват Русия от системата SWIFT, която има доминиращо значение за световните финансови трансакции. Американският президент Джо Байдън обяви ограничения върху износа за Русия и санкции срещу руски банки и контролирани от държавата компании.

 

Автор: Григори Недялков

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.