Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания за вестниците “Ню Йорк таймс” и “Уолстрийт джърнъл”

Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания за вестниците "Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл"

Доналд Тръмп се е сдобил със значителна преднина пред президента Джо Байдън в състезанието за Белия дом след предизборния дебат между двамата миналата седмица. Това сочат две отделни проучвания, поместени от изданията “Ню Йорк таймс” и “Уолстрийт джърнъл”, предаде БТА.

Според изследването на Сиена Колидж, направено по поръчка на “Ню Йорк таймс”, републиканецът Тръмп е натрупал 6 процентни пункта преднина пред Байдън, или иначе казано, разполага с подкрепа от 49%, а съперникът му от демократите с 43%. Проучването е направено сред регистрирани избиратели, за които се смята, че е вероятно да отидат до урните на 5 ноември.

Това е най-голямата преднина на Тръмп в проучване на “Таймс”/Сиена от 2015 г., когато милиардерът водеше кампанията си за спечелените от него президентски избори през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Сред всички регистрирани избиратели, участвали в допитването, не само тези, за които се смята за вероятно да гласуват на изборите, разликата между двамата набъбва дори до 9% в полза на републиканеца.

Според проучването за “Уолстрийт джърнъл” Тръмп води с 6% пред Байдън при преднина от едва 2% в предишното издание на изследването през февруари.

И според двете проучвания, които са национални, анкетираните отбелязват, че възрастта на 81-годишния Байдън е фактор, който влияе на привлекателността му като кандидат. Около 80% от запитаните в рамките на изследването, което е направено сред 1500 регистрирани избиратели между 29 юни и 2 юли, демократът е твърде възрастен да се бори за втори мандат. Статистическата грешка е в границите на 2,5 процентни пункта.

Според проучването на “Таймс”, което направено сред 1532 регистрирани гласоподаватели между 28 юни и 2 юли, широки слоеве от всяка демографска група – включително чернокожите избиратели и тези, които заявяват, че въпреки всичко пак биха гласували за него – смятат, че Байдън е “просто твърде възрастен, за да бъде ефективен президент”. Стастическата грешка тук е в рамките на 2,8%.

Представянето на Байдън на предизборния диспут срещу 78-годишния Тръмп миналия четвъртък буди опасения сред демократите за бъдещето му като техния кандидат за президент. Демократът обеща да остане в надпреварата в телефонен разговор с предизборния си щаб вчера и опита да успокои съпартийците си в Конгреса, че е годен за преизбиране въпреки колебливото си представяне в дебата.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос, направено на 1 и 2 юли, Тръмп и Байдън са в силно оспорвана надпревара, като всеки от тях разполага с подкрепа от 40%. Според това изследване всеки трети демократ е на мнение, че Байдън трябва да се откаже от надпреварата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.