Министър Георги Тахов откри Международните хранителни изложения; над 1.6 млрд.евро е брутната добавена стойноста на ХВП сектора

Министър Георги Тахов откри Международните хранителни изложения; над 1.6 млрд.евро е брутната добавена стойноста на ХВП сектора

Министър Георги Тахов откри Международните хранителни изложения; над 1.6 млрд.евро е брутната добавена стойноста на ХВП сектора

От 13 до 16 ноември над 500 изложители и хиляди представители на всички сегменти от хранително-вкусовия сектор се събират на МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show
Над 1.6 млрд евро е брутната добавена стойност на хранително-вкусовата индустрия в България. От 2025г. ще бъдат отворени приеми за модернизиране на земеделските стопанства и ХВП-предприятията за 860 млн.лв. Това обяви министърът на земеделието и храните Георги Тахов в сряда, 13 ноември, откривайки Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show. От 13 до 16 ноември международният бизнес формат събира в Интер Експо Център в София над 500 изложители и хиляди представители на всички сегменти от хранително-вкусовия сектор.
Изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show обединяват участници от 3 континента – Европа, Северна Америка и Азия. В Интер Експо Център продукти, иновации, софтуер, идеи и визии представят фирми от България, Германия, Италия, Испания, Чехия, Полша, Румъния, Украйна, Турция, Гърция, САЩ, Япония, Виетнам и др.
90 000 са заетите в ХВП в България
В България оперират над 6000 предприятия в хранително-вкусовия бранш. “Секторът осигурява заетост на близо 90 000 души”, съобщи министърът на земеделието и храните. Георги Тахов даде повече информация и за възможностите пред бизнеса през следващата година. “През 2025 г. предстои да бъдат отворени четири приема по Стратегическия план, с общ бюджет от над 860 млн.лв. Те ще са насочени към модернизиране на земеделските стопанства и инвестиции за преработка на селскостопански продукти”, информира той.
Георги Тахов подчерта ключовото значение и призванието на сектора в производството на добра и качествена храна. Министърът подчерта, че секторът се е доказал като устойчив и стабилен.
Износът на храни бележи постоянен ръст
“За мен е чест и удоволствие да Ви приветствам. Вярвам, че изложението и през тази година ще покаже на бизнеса посоката, която трябва да следва”, сподели в словото си зам.-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински.
244% е ръстът при износа на храни за периода 2010-2023г., информира той. Изразено в числа, за 2023г. сумата на износа възлиза на 11.2 млрд. лв. – ръст с 12% спрямо предходната година. Това е 13% от общия износ на България. Давид Сукалински отчете, че в хранително вкусовия сектор с решаващо значение са технологиите от последно поколение. “Вярвам, че Международните хранителни изложения ще дадат нови възможности за контакти и развитие както на големите, така и на стартиращите фирми”, сподели зам.-икономическият министър.
Все повече компании предлагат продуктите си
Все повече компании предлагат продуктите си на Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show. Това отчете посланикът на САЩ, Кенет Мартен.
“Все повече американски компании предлагат продуктите си тук. Благодарение на ИНТЕРФУД&ДРИНК повече български експерти и компании ще открият американски продукти и вкусове”, сподели той. Кенет Мартен изрази гордостта си, че производителите от САЩ предоставят качествени продукти на достъпни цени и приветства присъстващите да посетят щанда на Департамента по земеделие на САЩ.
500 000 кофички кисело мляко се продават в Япония всеки ден
“Българското кисело мляко е достоен посланик на България в Япония”, сподели от трибуната Хисаши Мичигами, посланик на Япония. Страната на Изгряващото слънце е сред държавите, най-добре запознати с българската млечна промишленост. Японците познават добре българското кисело мляко, благодарение на сътрудничеството между Мей Жи и Ел Би Булгарикум.
Като “Достоен посланик на България в Япония” Хисаши Мичигами определи българското кисело мляко. И информира, че в родината му дневно се продават по 500 000 кофички кисело мляко.
Вкусът на България – събран в Интер Експо Център
“В Интер Експо Център е събран вкусът на България. Опитайте от всичко”, призова в словото си Мариана Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарлите и сладкарите. Тя засегагна и въпросът за данъчното облагане на храните и ДДС върху хляба.
От своя страна Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, определи МЕСОМАНИЯ като форум за развитие на бизнеса и платформа за образование и наука.
Димитър Зоров, председател на УС на Асоциация на млекопреработвателите, призовава да се опитат изложените продукти продуктите.
Интер Експо Център е Като “място, на което се създават условия за диалог между бизнеса и държавата”, определи Интер Експо Център и Международните хранителни изложения Добри Митрев, председател на УС на Българската стопанска камара. Той изрази позицията, че Въпреки икономическите обстоятелства българският бизнес доказва, че може и да е иновативен, отговорен и да създава качествена продукция. “Бизнесът е предприемчив”, категоричен бе той.
Международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, ПЪТЯТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, ИНТЕРФУД&ДРИНК и Wine&Spirits Show ще създават условия за развитие на бизнеса в ХВП от 13 до 16 ноември. “Динамичната съпътстваща програма дава изключителна допълнителна стойност от присъствието на всеки посетител и изложител”, споделят организаторите. Билетите за посещение са достъпни на www.food-exhibitions.bg и на касите на Интер Експо Център.
В церемонията по откриване се включиха: Георги Тахов – министър на земеделието и храните, Давид Сукалински – зам.-министър на икономиката и индустрията, Джузепина Дзара – посланик на Италия, Кенет Мертен – посланик на САЩ, Хисаши Мичигами – посланик на Япония, Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Мариана Кукушева – председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарлите и сладкарите, Атанас Урджанов – председател на УС на Асоциация на месопреработвателите в България, Димитър Зоров – председател на УС на Асоциация на млекопреработвателите, Стойко Кировски – председател на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Добри Митрев – председател на УС на Българска стопанска камара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.