Турски печат: “Коварна атака срещу мира” бе извършена в Анкара

Турски печат: "Коварна атака срещу мира" бе извършена в Анкара

Кървавото терористично нападение, извършено срещу комплекса на националната авиокосмическа компания „ТУСАШ“ в анкарското предградие Кахраманказан вчера, е водеща тема на всички турски вестници тази сутрин, съобщава БТА.
По последни данни при атентата са убити петима души, а 22-ма са ранени. Министърът на националната отбрана Яшар Гюлер заяви снощи, че вероятно зад жестокото нападение стои Кюрдската работническа партия (ПКК).
„Коварна атака срещу мира. ПКК е основен заподозрян“ („Хюриет“), “Мерзавците взеха на прицел цивилните“ („Сабах“), „Ръцете на злото влязоха в действие“ („Биргюн“), „Мерзавците извършиха нападение срещу сърцето на турската авиокосмическа индустрия“ („Коркусуз“), „Чудовищно нападение срещу критично важен център“ („Милли газете“), „Терористично нападение в Анкара“ („Джумхуриет“), „Терористично нападение по гордостта на отбраната“ („Йени шафак“), „Самоубийствен атентат срещу усилията за мир“ („Тюркийе“). Това са част от заглавията по темата, поместени на първите страници на турските вестници тази сутрин. Атентатът бе осъден от ООН, ЕС и НАТО, пишат изданията.
Според информация на в. „Коркусуз“ нападателите са били двама – мъж и жена. Те са се качили в такси, след което са убили шофьора и са сложили тялото му в багажника.
Двамата бойци са стигнали с таксито почти до главния вход на комплекса ТУСАШ, след което жената се е самовзривила, а другият нападател е успял да проникне в завода, като е стрелял по охранителите с автомат. След това той е продължил да стреля по хората наоколо, като е убил няколко души и е ранил над 20. Сблъсъците с втория нападател са продължили дълго, пише „Хюриет“. В района са били изпратени специални части и много жандармеристи. Силите за сигурност са успели да ликвидират боеца, посочва изданието.
Турските вестници отбелязват, че кървавото нападение бе извършено в деня, в който президентът Реджеп Тайип Ердоган бе в Казан за участие в срещата на БРИКС. „Мръсните ръце непременно ще бъдат счупени“, се закани към ПКК Ердоган след атаката. Турският държавен глава се срещна вчера в Казан с руския президент Владимир Путин, който осъди остро терористичното нападение в Анкара и изрази съболезнования заради смъртта на невинни хора. Путин посочи, че подкрепя усилията на Турция за присъединяване към БРИКС.
„Хюриет“ съобщава, че заради атентата турският президент е взел решение днес да се върне в Турция.
По информация на в. „Сабах“ след атентата турските военновъздушни сили са нанесли удари по 32 цели на ПКК в Ирак и Сирия. Бойците от групировката, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Нашият уебсайт използва бисквитки, за да подобри разглеждането му във Вашия браузър.